Economie
KRO-NCRV

Moeten we ons spaargeld niet gewoon uitgeven?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we ons spaargeld niet gewoon uitgeven?

De coronacrisis kent veel verliezers: zzp'ers en ondernemers hebben minder inkomsten en houden met moeite het hoofd boven water. Ondertussen is de Nederlandse spaarberg afgelopen jaar tot recordhoogte gestegen. Moeten we niet meer uitgeven om de economie te helpen?

Video niet beschikbaar

In totaal kwam er bijna 42 miljard euro bij op spaar- en betaalrekeningen. Een jaar eerder was dat ongeveer de helft. Het roept de vraag op of mensen dat extra gespaarde geld niet beter kunnen uitgeven. De economie kan immers wel een impuls gebruiken.

Uitgeven helpt

"Massaal geld uitgeven helpt. We zien ook dat het feit dat mensen minder uitgeven, bijdraagt aan krimp van de economie", legt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen uit bij Spraakmakers. "Maar het is niet alleen een kwestie van niet willen, mensen kúnnen het geld niet uitgeven." Consumenten sorteren voor op mogelijk slechtere tijden en onzekerheden in de toekomst.

Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels is het logisch dat er meer geld op de rekening blijft staan omdat er een heleboel dingen niet kunnen. "Dan kan premier Mark Rutte wel zeggen dat iedereen een nieuwe auto moet kopen, maar dat werkt niet zo."

Spijt in de toekomst

Dan speelt nog een rol dat mensen "anticiperen op spijt in de toekomst", legt Wessels uit. "Als je wel die grote aankoop durft te doen, kunnen anderen je daar later op aanspreken: waarom heb je dat toch ook gedaan? "Dat anticiperen op spijt is een belangrijke motivatie om nu die aankoop niet te doen, ook al zouden zijn winkeliers daarmee geholpen zijn."

Van Mulligen verwacht een boost in uitgaven als de coronapandemie opgelost is. "Het spaargeld dat nu opzij gezet wordt, vindt zijn weg naar de winkels wel. Een explosie aan uitgaven sluit ik niet uit."

Maar niet in alle sectoren zal een inhaalslag gemaakt worden, waarschuwt de econoom. "Als je van plan was een auto te kopen, kun je dat later wel doen. Maar als je dit jaar niet drie weken op zomervakantie kunt, ga je niet het jaar daarop zes weken."

Alvast uitgeven

Voorzitter van MKB Nederland Jacco Vonhof roept mensen op om geld lokaal te besteden in plaats van te bestellen bij grote bedrijven als Amazon. "En als je het kunt missen, koop dan voor later. Zoals kappersbonnen of een etentje voor later. Of boek toch die reis, je komt echt wel een keer weg of krijgt een voucher voor later."

"Zorg dat de liquiditeit die jij over hebt, bij de ondernemer op de rekening komt. Die is nu leeg", gaat Vonhof verder. "Dan kun je het beter uitgeven dan tegen negatieve rente laten staan."

sp - stand

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie