Economie
NOS

Inflatie in Turkije loopt op tot 70 procent

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Inflatie in Turkije loopt op tot 70 procent

In Nederland hebben we de gevolgen gevoeld van inflatie. In april liep het hier op tot elf procent. De Nederlandse overheid en burgers maken zich daar al grote zorgen om, maar in Turkije liep het in april op tot zeventig procent. Hoe reageert het Turkse volk daarop?

70 procent inflatie in Turkije

“Dit is eigenlijk al heel lang aan de gang”, vertelt RTL-columnist en Turkije-kenner Yesim Candan in NOS Met het Oog op Morgen. “In 2018 werd er al gezegd dat Turkije niet meer kredietwaardig was. Dat was in 2018 al, dus dit is al heel lang aan de orde.”

Onrust

De oorlog in Oekraïne heeft de economische situatie nog erger gemaakt. “Nu is eigenlijk de pleuris uitgebroken”, zegt Candan. “Ik heb de Turkse krant, Hürriyet, gelezen om te kijken hoe zij de situatie omschrijven. Op de homepagina is er een minister van handel die dan zegt: we gaan zoveel investeren in handel. Toen dacht ik: waar is nou die inflatie? Verderop heb ik het kunnen lezen. Daar gaven ze inderdaad aan dat de inflatie zeventig procent is. De huurprijzen zijn met 35 procent gestegen, maar ik voelde vooralsnog niet de ophef. Totdat ik mijn Turkse vrienden ging appen en bellen. Die zijn wel echt in paniek.”

“Vriendin van mij, die ook economie heeft gestudeerd, zei: suikerprijzen zijn de pan uitgestegen. Ik heb toen de internationale stijging opgezocht van suikerprijzen. Dat is twintig procent, In Turkije is dat 35 procent.”

Sociale media

Op de grootste mediapagina’s is er niet al te veel te vinden over de inflatie. “De president heeft vele mediakanalen in handen”, legt Candan uit. Op sociale media is er een heel ander geluid. “Dan zie je dat men deelt dat Turkije op nummer zes staat van de wereld als het om inflatie gaat. Dan wordt het even duidelijk hoe het is. De burgers denken het inflatie percentage nog hoger ligt.”

Oorzaak

“De oorzaak is Erdogan heeft een sterk geloof dat de rente zo laag mogelijk moet blijven. Al zijn adviseurs en economen zeggen dat die rente omhoog moet, maar hij zegt: nee. Volgens de Islam, volgens de wetten doe ik dat niet. Hij gelooft dat hij de inflatie kan overmeesteren met een steeds lagere rente, maar het werkt averechts”, vertelt Candan. “De waarde van de Turkse lira is erg laag en daarom gaan de burgers de valuta inwisselen voor euro’s en dollars.”

“Daarnaast heeft Turkije een lening afgesloten met Qatar. Dat was jaren geleden en Qatar heeft geld in de Turkse economie gepompt, zodat het ook in het banksysteem zou komen. Om zo een beetje de Turkse valuta op te krikken. Nu met de oorlog in Oekraïne is het uit de hand gelopen.”

Te duur

Niet alleen huurprijzen zijn enorm gestegen, ook primaire levensbehoeften hebben exorbitante prijzen gekregen. “Wat mij opviel is dat de komkommer vorig jaar vijf lira was. Nu is dat 25 lira. Dat is een enorme stijging. Het is bizar”, zegt Candan. “Als je kijkt naar tomaten of aardappels. Het zijn toch wel de basisproducten, die zijn allemaal omhoog gegaan.”

Regering

“De regering is zo eigenwijs, ze luisteren niet naar adviezen van deskundigen. De president heeft ook een aantal directeuren van de centrale bank ontslagen, omdat zij zeiden: de rente moet omhoog. Wat de regering nu doet, is een campagne starten, waarin ze zeggen: er wordt weer een brug gemaakt.” Candan maakt zich dan ook zorgen. “Als het zo doorgaat dan wordt de inflatie nog groter. Het is bizar dat de bevolking niet zijn basisbehoeften zou kunnen kopen.”

OOG inflatie

Ster advertentie
Ster advertentie