Economie
KRO-NCRV

VNO-NCW: na Shell overwegen meer bedrijven Nederland te verlaten

  1. Nieuwschevron right
  2. VNO-NCW: na Shell overwegen meer bedrijven Nederland te verlaten

"Er is onrust bij de achterban van de grote bedrijven in Nederland", zegt Ingrid Thijssen, voorzitter van VNO-NCW bij 1 op 1. Het is volgens Thijssen onzeker of ze wel in Nederland willen blijven vanwege de groeiende regeldruk.

Vertrek Shell

Dat de verplaatsing van het Shell-hoofdkantoor van Den Haag naar Londen een nieuwe tegenvaller is voor de BV Nederland, staat buiten kijf voor Ingrid Thijssen. De voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW maakt zich dan ook ernstig zorgen over het vestigingsklimaat voor multinationals, zo benadrukt ze tegen Sven Kockelmann.

Het was notabene wijlen Hans de Boer, de vorige voorzitter van VNO-NCW, die vorig jaar in de media de knuppel in het hoenderhok gooide. "Het mogelijke vertrek van Shell is een rode vlag die we niet mogen missen", zo waarschuwde de voorganger van Thijssen.

Diens vermaning heeft niet kunnen voorkomen dat oliemaatschappij Shell begin deze maand het vertrek uit Nederland aankondigde, een beursgenoteerd bedrijf dat in ons land al langer onder vuur ligt. Shell mag dan zelf hardnekkig ontkennen dat het barre klimaat voor multinationals een reden is geweest voor de verhuizing, toch speelt dat mee.

Politieke weerzin

Niet voor niets brak er drie jaar geleden een politieke opstand uit toen het kabinet-Rutte de dividendbelasting wilde afschaffen. Voor Shell en eerder Unilever was die afschaffing juist wél een reden om in Nederland te blijven. Maar de groeiende politieke weerzin vanuit de maatschappij en de politiek tegen multinationals, zorgen voor een verslechterend vestigingsklimaat, zo waarschuwt Thijssen.

Het vertrek van een bedrijf als Shell noemde Thijssen eerder al ‘een aderlating’ voor Nederland. Nu herhaalt ze die boodschap. Volgens haar overwegen meerdere Nederlandse bedrijven - waaronder beursgenoteerde ondernemingen, gerenommeerde startups en familiebedrijven - Nederland de rug toe te keren vanwege het verslechterende vestigingsklimaat. "Die geven aan hierover serieus na te denken. Daarover maak ik me grote zorgen."

In hoeverre het vertrek van Shell en Unilever een beschadigende uitwerking heeft voor de Nederlandse economie, kan Thijssen niet direct aangeven. Maar dat het een negatieve impact heeft op ons verdienmodel, staat in haar ogen vast. "Als je 'n beetje begrijpt hoe onze economie werkt, snap je dat dit schadelijk is." Verder uitleggen acht ze niet nodig want het is volgens haar "heldere Jip & Janneke-logica".

Zelfoverschatting

Thijssen wil dat er deze winter een plan komt om uit deze coronacrisis te komen. "We moeten niet leven met de waan van de dag." Daarmee bedoelt ze dat we moeten stoppen met af en toe het land weer dicht gooien met een lockdown, maar nu investeren in de zorg, de testcapaciteit en het boosteren van vaccinaties. "Op alles lopen we achter in de dit land."

Wij als Nederlanders hebben "niet de keiharde wil" om open te blijven zoals de Britten of de Denen, vindt ze. Die zetten volgens haar "alles op alles" om niet meer dicht te gaan.

"Nederland heeft een patroon van zelfoverschatting in de uitvoering" en dat leidt volgens haar tot een zigzagbeleid van een samenleving die dan weer open is en dan weer gesloten. Is 2G dan de oplossing die ons land nodig heeft? Het is niet uit te sluiten, zegt Thijssen. "Als het moet, dan moet het."

Dit was de laatste uitzending van 1 op 1 met Sven Kockelmann voor de KRO-NCRV. Vanaf 1 december zal Kockelmann met een vergelijkbaar programma voor omroep WNL nog steeds op iedere doordeweekse dag te horen zijn om 11.30 uur op NPO Radio 1.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie