Cultuur & Media
KRO-NCRV

De taal van Sven Kockelmann: 'Provocerend, spannend, levendig en soms plat'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. De taal van Sven Kockelmann: 'Provocerend, spannend, levendig en soms plat'

Na 28 jaar neemt Sven Kockelmann deze dinsdag afscheid van de KRO-NCRV. Hij zal op doordeweekse dagen te horen blijven met interviews op NPO Radio 1 voor omroep WNL. In De Taalstaat neemt taalwetenschapper René Appel Kockelmanns taal onder de loep. Is zijn taal net zo stevig als zijn interviews?

Begin oktober kondigde Kockelmann zijn overstap naar WNL aan. De manier waarop hij dat deed, was opvallend, vond Appel. "Hij spreekt een beetje twijfelend en dat doet hij eigenlijk nooit. Dat komt wellicht doordat het over iets persoonlijks gaat. Alsof hij nog naar de woorden moet zoeken."

Scherpe vraagstelling

Kockelmann staat bekend om zijn scherpe vraagstelling. Appel zocht een fragment terug uit een interview met GroenLinks-leider Jesse Klaver om dat te illustreren. "Hij opende dat interview met de vraag: wie is een grotere klimaatdrammer, Rob Jetten of u? Dit laat precies zien hoe hij te werk gaat: met een zeer korte, provocerende vraag probeert hij iemand uit de tent te lokken. Hij maakt het spannend."

Interview met Peter R. de Vries

Zo had de presentator in 2011 een historische confrontatie met Peter R. de Vries in het televisieprogramma Oog in Oog (KRO). De misdaadverslaggever vond dat hij onder valse voorwendselen naar de studio gelokt was. "De Vries probeert daar rustig te blijven en het programma zo te sturen, wat niet echt lukt. Kockelmann denkt: ik ben hier de baas. Daarom blijft hij hem interrumperen."

Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In een reeks interviews met alle lijsttrekkers in aanloop naar de laatste Kamerverkiezingen viel de taalwetenschapper nog iets anders op. "In een interview met Thierry Baudet (FVD) zei hij: daar heeft u toch geen bal over te vertellen. Geen bal. Kockelmann gebruikt soms alledaagse spreektaal. Hij had ook 'daar heeft u toch niets mee te maken' kunnen zeggen, maar hij kiest bewust voor een wat platter synoniem."

Tekst gaat verder onder de video.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Levendig met sterke accenten

Ook kenmerkend aan de taal van Kockelmann is de manier waarop hij zinnen kan onderbreken voor een toevoeging, zonder dat de zinsconstructie spaak loopt, stelt Appel. "En zijn taal is levendig met vaak sterke accenten. Dat maakt het luisteren ernaar een aangename bezigheid."

Luister dinsdag 30 november om 11.30 uur naar de laatste uitzending van 1 op 1 met Sven Kockelmann voor de KRO-NCRV. Bekijk hieronder De Taalstaat terug over de taal van de presentator:

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie