Economie
EO

Mbo-bestuurder niet blij met numerus fixus: 'Frontale aanval op vrije studiekeuze'

  1. Nieuwschevron right
  2. Mbo-bestuurder niet blij met numerus fixus: 'Frontale aanval op vrije studiekeuze'

"Voer de numerus fixus in bij mbo-opleidingen met een kleine baankans", bepleit Doekle Terpstra, voorzitter Techniek Nederland, vanochtend in het AD. Laurent de Vries, mbo-bestuurder van het Summa College, ziet geen fiducie in deze plannen en bestempelt de oproep in Dit is de Dag als "een frontale aanval op de vrije studiekeuze in het mbo."

Moet er een numerus fixus bij mbo-opleidingen komen?

De grote personeelstekorten in verschillende beroepssectoren vragen volgens Terpstra om 'onorthodoxe keuzes'. Met name in de techniek voorziet hij problemen: "We hebben heel veel mensen nodig om de doelstellingen voor de energietransitie gerealiseerd te krijgen.

Dit probleem kan volgens de voorzitter van Techniek Nederland grotendeels verholpen worden door een beperkt aantal studenten op mbo-opleidingen toe te laten waar de baankansen toch al klein zijn. "Er zijn bij het MBO op dit moment maar liefst 686 specialisaties. We leiden veel jonge mensen op voor banen die er niet meer zijn."

Frontale aanval

MBO-bestuurder De Vries is het oneens met de oproep van Terpstra en vindt het een ‘frontale aanval op de vrije studiekeuze’ van MBO-studenten. Quin Blokzijl, voorzitter van studentenorganisatie JOB MBO, sluit zich daarbij aan: "Een numerus fixus zorgt ervoor dat je in een richting wordt geduwd waar je misschien liever niet heen wilt."

Hij benadrukt het belang van de intrinsieke motivatie van studenten: "Het is gek om op een opleiding te zitten waar je liever niet op zou zitten"

'Werkgevers, kijk naar jezelf'

Ook vindt De Vries dat werkgevers in de techniek vooral naar zichzelf moeten kijken: "Maak de techniek sector interessant, ga meer stageplekken organiseren en kijk naar de stagevergoeding", adviseert hij. "Er zijn sectoren, zoals de horeca en zorg, die studiegeld en studieboeken voor de studenten betalen."

Daarnaast zou wat De Vries betreft meer ingezet moeten worden op mensen die nu buiten de arbeidsmarkt staan. "Er is een groot onbenut arbeidspotentieel. Er zijn één miljoen mensen die graag willen werken maar nu buiten de arbeidsmarkt staan. Waarom zet de technieksector daar niet op in?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie