Economie
EO

Techniek heeft 100.000 vacatures! Wie gaan straks al die zonnepanelen en waterpompen installeren?

  1. Nieuwschevron right
  2. Techniek heeft 100.000 vacatures! Wie gaan straks al die zonnepanelen en waterpompen installeren?

Er moet een deltaplan komen voor de techniek in Nederland, want er zijn veel te weinig mensen die een technisch beroep hebben. Met die oproep kwam Doekle Terpstra van Techniek Nederland vandaag in Geld of je Leven. "We leiden jongeren veel te veel op tot stropdasberoepen", vindt hij.

Volgens Terpstra zijn er op dit moment "een kleine 100.000 vacatures". In de installatietechniek – de mensen die alle warmtepompen en zonnepanelen moeten installeren – zijn er op dit moment 20.000 mensen tekort en dat kan oplopen tot het dubbele, zegt Terpstra. "Het vraagstuk is immens!"

Geld of je Leven vroeg drie mensen om een oplossing aan te dragen voor de tekorten.

Oplossing 1: beter onderwijs

Terpstra mocht een pitch doen van 30 seconden hoe hij het wil oplossen. Hij vindt vooral dat er de branche meer moet samenwerken met mbo-instellingen.

Oplossing 2: zij-instromers

Ook Simone van Wilgen, projectleider van het project Van Bank naar Bouw weet een oplossing: de techniekbranche moet zich richten op zij-instromers. Zelf begeleidt ze mensen die uit het bankwezen komen en in de bouw willen werken. Dat gaat prima, zegt ze: "Als je openstaat voor een nieuwe uitdaging en bereid bent kennis op te doen, is er heel veel mogelijk", vertelt ze.

Dit geldt niet alleen voor mensen in het bankwezen: ook vanuit andere beroepen kan men naar de techniek overstappen. Dit moet echter wel gestroomlijnd worden, vindt Van Wilgen. "Wij kijken: wat past bij iemand? Wat heb jij nodig aan informatie? Wil je persoonlijke begeleiding? Wil je contact met een bedrijf?" Best veel mensen maken de overstap, vertelt ze.

Oplossing 3: meer vrouwen

De techniek is een mannenwereld. Dat moet anders, vindt Marjorie Woudenberg, die het iniatief nam voor het platform 'Vrouwen in de techniek'. "Op dit moment is maar veertien procent vrouw”, vertelt Woudenberg. Met imagocampagnes probeert het platform de techniek aantrekkelijker te maken. Om ambitie zit het platform niet verlegen: "Het ideaal is om elk jaar met een procent omhoog te gaan!" aldus Woudenberg.

In het onderstaande filmpje zijn alle drie de oplossingen te horen:

Gezocht: personeel voor klimaatbanen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie