Economie
KRO-NCRV

Stakingen Tata Steel: 'We houden het lang vol'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Stakingen Tata Steel: 'We houden het lang vol'

De staking bij Tata Steel IJmuiden zorgde ervoor dat de staalproductie 16 uur lang stillag. Werknemers staken onder andere voor werkzekerheid van de Nederlandse tak. Vakbondsbestuurder FNV Metaal Roel Berghuis geeft in Spraakmakers aan alleen te praten met de directie als alle eisen serieus genomen worden. Zo niet? "Dan houden we het lang vol."

Het werk werd neergelegd bij de ertsvoorbereiding, waardoor de gehele keten stil kwam te liggen. Berghuis: "Het is niet het doel te staken, maar een middel. We willen dat Tata Steel IJmuiden op onze eisen ingaat." De staking is daartoe een drukmiddel, om de directie te laten beseffen dat de eisen "heel logisch en toekomstgericht zijn".

Roel Berghuis en Friso de Zeeuw over situatie bij Tata Steel

Werkzekerheid

De drijfveer om nu te gaan staken, heeft met de werkzekerheid te maken. Onlangs kondigde het moederbedrijf in India een ontslag aan van 1000 van de 9000 werknemers in Nederland.

Het is niet het enige pijnpunt, vertelt Berghuis. "Het gaat ook om de teloorgang van hun installaties. Er is geen of te weinig onderhoud en er wordt niet geïnvesteerd. Daar balen mensen enorm van."

Nederlands staalbedrijf behouden

Het kernpunt is dat het bedrijf in Indiase handen is, legt hoogleraar gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw uit. Daaronder hangt een Europees dochterconcern waar ook het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk deel vanuit maakt. "Die draaien structureel verlies. Winsten die in Hoogovens (IJmuiden) worden geboekt, worden voor een belangrijk deel doorgesluisd naar Engeland." Daardoor kan onvoldoende geïnvesteerd worden in de installaties in IJmuiden, innovatie en duurzaamheid.

De Zeeuw vindt het belangrijk dat de maakindustrie, in de vorm van staal, in Nederland behouden blijft. "Het is soms het lelijke eendje van de Nederlandse economie, maar het hoort er echt bij."

'Indiase marionet'

Onlangs kondigde topman Theo Henrar aan te stoppen als directievoorzitter van het IJmuidense bedrijf. Volgens Berghuis bestaat het vermoeden dat dit niet geheel vrijwillig was. "Wij denken dat Theo Henrar niet naar de pijpen danst van de aandeelhouders en dat hij daarom weg moest."

Gevreesd wordt voor "een marionet uit India" die in IJmuiden gaat vertellen wat nodig is. "De angst die naar boven is gekomen bij het personeel is: wat gaat hier gebeuren en wat is de toekomst van IJmuiden?"

Actieve bemoeienis overheid

"Actieve bemoeienis moet echt getoond gaan worden", aldus De Zeeuw. Afgelopen dinsdag werd in de Tweede Kamer de motie van Moorlag aangenomen om de Nederlandse staalindustrie te redden. "De bal ligt nu bij het kabinet om in te schieten."

Daarvoor is geld nodig, een bedrag van 2 à 3 miljard euro. Dat mag volgens De Zeeuw geen beletsel zijn, zeker niet omdat het een investering is in een bedrijf met toekomst. Mocht Nederland aandeelhouder worden, dan kunnen later aandelen weer afgestoten worden. Berghuis vult daarop aan: "Zeker als KLM gesteund wordt met miljarden, waarom dan niet een staalbedrijf?"

Berghuis ziet hoe, door het gebrek aan visie en de huidige situatie in IJmuiden, het Nederlandse staalbedrijf van koploper, volger is geworden. "Je ziet dat als niet geïnvesteerd wordt, dat het wegkwijnt."

Roel Berghuis en Friso de Zeeuw over situatie bij Tata Steel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie