Economie
KRO-NCRV

Maxime Verhagen over bouwsector: 'Voorkomen dat vorige crisis zich herhaalt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maxime Verhagen over bouwsector: 'Voorkomen dat vorige crisis zich herhaalt'

"Je moet voorkomen dat zich herhaalt wat in de vorige crisis is gebeurd", zegt Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen in Spraakmakers. Door de coronacrisis dreigen 40 duizend banen te verdwijnen. "Je moet de bouw en infrastructuur gebruiken om uit de crisis te komen."

Iedere euro die je nu investeert in de bouwsector, levert drie euro op, stelt de oud-politicus. Flink investeren is volgens hem de snelste weg uit de crisis.

Maxime Verhagen over hoe we de woningmarkt een impuls kunnen geven

Video niet beschikbaar

Meer regie vanuit overheid

Er is een "enorme vraag" naar meer huizen – het tekort is 331 duizend. "Je moet fors investeren zodat mensen een huis boven hun hoofd hebben." Daarvoor is meer plancapaciteit nodig en meer regie vanuit de overheid.

Quote

Maxime Verhagen

Ollongren moet meer regie nemen

"Je ziet dat lokale overheden plannen niet goedgekeurd krijgen door de provincie. De provincie wil bouwen in het binnenstedelijk gebied, maar moet meer naar de randen." Wonen is een grondrecht, zegt Verhagen, maar tegelijk is er een tekort dat groter dreigt te worden. "Ollongren moet meer regie nemen."

Woningbouwimpuls en stikstofdrempel

Een jaar geleden werd een 'woningbouwimpuls' van 1 miljard euro beschikbaar gesteld om de bouwproductie hoog te houden en het woningtekort terug te dringen. "Je hebt relatief weinig aan miljarden als ze op de plank blijven liggen vanwege stikstof." De stikstofproblematiek zorgde ervoor dat veel projecten (tijdelijk) stil kwamen te liggen.

In een woensdag verstuurde Kamerbrief, schreef minister van Landbouw Carola Schouten dat bouwprojecten geen vergunning meer nodig hebben, als de stikstofuitstoot onder een bepaalde waarde blijft. De brief is een eerste stap, vindt Verhagen, maar veel gaat afhangen van de uitwerking ervan. "Maar ik ben blij dat het kabinet eindelijk zegt dat er een drempelwaarde moet komen voor de bouw."

Miljardeninvesteringen nodig

Om de bouwsector een impuls te geven, zijn miljarden nodig. Daarmee kunnen verschillende terreinen tegelijk worden aangepakt. Bijvoorbeeld een verruiming van de starterslening. Verhagen geeft het voorbeeld van een starter die 40 duizend euro per jaar verdient, boven modaal, en daardoor niet in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. Middenhuur is er niet of nauwelijks en met een lening van "pak en beet twee ton", kan hij in de stad niets kopen. "Starters zitten knel." Ook een afschaffing van de overdrachtsbelasting kan een bijdrage leveren.

Verhagen stelt ook een korting op de verhuurdersheffing voor, met mogelijk een voorwaarde dat coöperaties meer bouwen. Daarnaast zou de overheid garant moeten staan voordat bouwprojecten, zodat eerder gestart wordt. "De onderliggende vraag is er. Uiteindelijk worden die huizen verkocht."

Wat ook een optie is, is om de btw op verduurzaming te verlagen, zodat ook de klimaatdoelen gehaald worden. "We moeten niet vergeten dat als dit soort dingen niet gebeuren, dan blijven we het klimaatakkoord niet halen, dan blijven we vastlopen op infrastructuur en dan blijven we een tekort aan woningen houden."

Maxime Verhagen over hoe we de woningmarkt een impuls kunnen geven

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie