Economie
NOS

Grotere verschillen tussen jongeren op arbeidsmarkt door corona

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grotere verschillen tussen jongeren op arbeidsmarkt door corona

De coronacrisis leidt tot grotere verschillen tussen jongeren op de arbeidsmarkt. Wie een universitaire opleiding of hbo-opleiding heeft afgerond, had al een relatief goede kans op een baan en die kans is alleen maar gegroeid. En de relatief kleinere kans op een baan voor bijvoorbeeld mbo'ers met een beroepsopleiding is juist nog kleiner geworden. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met directeur Bas ter Weel van SEO Economisch Onderzoek.

Dat blijkt uit onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. Het onderzoeksbureau vergeleek afgelopen zomer de baankansen van honderdduizenden pas afgestudeerde jongeren van 16 tot 30 jaar met de situatie van voor de coronapandemie. "In zijn algemeenheid zien we dat de arbeidsmarkt veel veerkracht toont", zegt Ter Weel. "Dat komt doordat het geen economische crisis, maar een gezondheidscrisis is."

Digitalisering

Maar trends die er al waren zetten wel door, ziet Ter Weel. Bijvoorbeeld als het gaat om administratief werk. "Door het thuiswerken en digitalisering door corona is de vraag daarnaar nog sterker afgenomen." Verder hebben de lockdowns in de coronacrisis jongeren in de horeca, maar bijvoorbeeld ook kappers en schoonheidsspecialisten flink geraakt.

In het algemeen leiden beroepsgerichte mbo-opleidingen op voor een specifiek beroep, zegt Ter Weel, terwijl de opleidingen aan het hbo en de universiteit meer generiek zijn. Dat betekent dat jongeren met zo'n opleiding wendbaarder op de arbeidsmarkt zijn. Beroepsopleidingen voor werk in de zorg, techniek of ICT bieden volgens Ter Weel wél een goede kans op een baan.

Vervolgstudie

Het afgelopen jaar kwamen er 23.000 jongeren minder dan verwacht de arbeidsmarkt op, blijkt ook uit het onderzoek. "Onzekerheid is nooit goed", zegt Ter Weel. "We zien ook dat jongeren daarop reageren." Zo hebben sommigen hun entree op de arbeidsmarkt uitgesteld, bijvoorbeeld vanwege studievertraging omdat ze geen stage konden vinden.

Maar er zijn er ook die voor een andere studie hebben gekozen. "Mensen denken: ik heb minder kans op de arbeidsmarkt dus laat ik nog maar een vervolgstudie doen, zodat ik mijn kansen in de toekomst kan vergroten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie