Cultuur & Media
VPRO

Blijf binnen en haal de wereld in huis

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Blijf binnen en haal de wereld in huis

John Schoorl schrijft en vertelt verhalen waarin literatuur en journalistiek door elkaar vloeien. Zijn interviews of beter: 'gesprekken', schrijft hij vanuit het perspectief van de geïnterviewde. Hij sprak al vele originele dwarsdenkers: van popartfenomeen David Hockney tot de literairjournalistieke legende Gay Talese – maar ook minder bekende figuren, zoals de Rotterdamse cultdichter Frans Vogel of de kunstenaar die Donald Trump iconisch vereeuwigde.

In Nooit Meer Slapen praat John Schoorl met Pieter over zijn nieuwe boek waarin die verhalen samenkomen: Buitenstaanders.

{podcast audio="125383" caption="Journalist en schrijver John Schoorl in Nooit Meer Slapen:" }

'How did I get here?'

John Schoorl zoekt het in al zijn verhalen: het moment dat hij bij zichzelf denkt 'how did I get here?' De gekke momenten, de momenten die je je niet voorstelt, die je niet bedenkt. "Ik probeer mensen meer uit te vergroten of uit te lichten, te laten zien hoe bijzonder ze zijn."

Dat doet hij door op stap te gaan met de mensen die hij spreekt en interviewt. Vaak komen de gekke anekdotes, de bijzondere karaktertrekken en gewoontes vanzelf naar boven. En op dat moment, wat er ook gebeurt, is Schoorl oordeelloos.

"Waarom zou ik oordelen? Ik kom binnen, mensen vertellen hun verhaal en ik ga ze hun niet de les lezen. Natuurlijk zijn er momenten die soms ongemakkelijk zijn, maar daarin ga ik mezelf niet opvoeren als de persoon die zegt 'foei, foei, foei!'."

Voor de thuisblijvers

"Ik denk dat ik voor mijn twintigste amper een boek heb gelezen", vertelt de schrijver. Inmiddels heeft hij die achterstand lang en breed ingehaald. En om de coronacrisis door te komen heeft hij veel boeken in huis gehaald die hem kunnen inspireren.

Eén van de schrijvers die hij aanraadt voor tijdens de quarantaine is Robert Caro. "Zijn die boeken zijn ongelofelijk dik. Als je zijn boeken uit hebt, is de crisis zo’n beetje voorbij."

Maar los van de dikte zijn de boeken ook erg interessant als je politieke macht beter wil leren begrijpen. "De meest essentiële momenten worden beschreven uit het leven van Johnson. Rutte heeft daar volgens mij een voorbeeld aan genomen. Hij wist dat hij maandag een historische toespraak hield. Dat dit het begin zou kunnen zijn van zijn biografie."

John Schoorl deelt in Nooit Meer Slapen zijn boekentips voor tijdens de quarantaine.

Journalist in tijden van corona

Ook voor hem is het een gekke en lastige tijd. Hoe schrijf je een journalistiek verhaal als je thuis moet blijven? "De kernwaarde van mijn journalistieke bestaan is eropuit gaan, maar dat kan nu niet", vertelt hij. Ondertussen is hij wel bezig met een verhaal over corona.

Maar niet zomaar een nieuwsverhaal over het virus; hij wil bijdragen aan een oplossing. "Ik probeer oplossingsgericht te zijn in mijn verhalen: wie gaat het kistje tevoorschijn halen met daarin de oplossing? Ik vind het mijn verplichting als verslaggever om vooruit te denken."

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcast. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie