Cultuur & Media

Abdelkader Benali: 'Niks mooiers dan de juiste woorden vinden voor iets verschrikkelijks'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Abdelkader Benali: 'Niks mooiers dan de juiste woorden vinden voor iets verschrikkelijks'

In zijn nieuwe roman Paradijsvogel boven de Hoge Woerd beschrijft de schrijver en theatermaker Abdelkader Benali hoe een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder rouwen om hun kind Ilias, een waargebeurd verhaal. De moeder van het kind vroeg hem dit verhaal te vertellen. Benali spreekt in MISCHA! over zijn nieuwe boek en zijn eigen trauma's.

#127 - Abdelkader Benali - MISCHA!

Benali vindt het bevrijdend wanneer je de juiste woorden vindt voor iets traumatisch: "want dan geef je het trauma een bepaalde waardigheid, dan heeft het de woorden gekregen die het verdient. Heel veel mensen worstelen hun leven lang met het vinden van woorden voor iets verschrikkelijks. Pas als je de woorden hebt, dan bestaat het."

Kip geslacht zien worden

In de roman waar hij nu mee bezig is, schrijft hij over nare gebeurtenissen in zijn eigen leven: "Het zijn memoires over mijn kindertijd, waarin ik mijn allereerste herinnering aan mijn besnijdenis in Marokko beschrijf. Die begint dat er een kip geslacht wordt. Dat is het traumatische, dat je eerst de kip geslacht ziet worden, en daarna word je besneden. Dan word je zelf ook een beetje geslacht. Door dat op te schrijven wordt het een herinnering aan een herinnering. Dan wordt het fictie."

Gerelateerde podcast

MISCHA!

MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie