Cultuur & Media
NOS

Middeleeuws boek vertaald naar Nederlands

foto: Ton Hilhorstfoto: Ton Hilhorst
  1. Nieuwschevron right
  2. Middeleeuws boek vertaald naar Nederlands

Eindelijk is het middeleeuwse werk de Legenda aurea compleet vertaald in het Nederlands. Een monnik beschreef de levens van een paar honderd heiligen, die als voorbeeld moesten gelden voor Christenen. Het boek is na 30 jaar vertaald en bezorgd door het echtpaar Ton en Carolien Hilhorst. Ze vertellen erover in Met het Oog op Morgen.

Middeleeuwse 'bestseller' over heiligen

30 jaar werk

30 jaar duurde het om het boek te vertalen. "Het is in zekere zin een levenswerk", vertelt Ton Hilhorst. "Het vertalen van een middeleeuws werk is iets heel anders dan het vertalen van een moderne roman. Om te beginnen is het helemaal niet zeker dat je een geschikte gedrukte tekst voor je hebt, dat was in het begin ook een paar keer niet het geval. Wij hebben daar moeilijkheden mee gehad en middeleeuwse handschriften erbij gehaald. Maar die handschriften bleken dan toch ook weer lacunes te bevatten. Pas na een jaar of 8 verscheen een goede uitgave die we hebben gevolgd en 16 jaar later kwam er weer eentje."

Die bleek behoorlijk te verschillen met de andere uitgave. "We zaten met het probleem: welke test moet je nou vertalen? Ook hebben we er niet constant aan doorgewerkt. Ik heb bij de universiteit gewerkt en we zijn ook afhankelijk geweest van anderen die ons hielpen. Maar die waren ook niet altijd beschikbaar", zegt Hilhorst.

Favoriete heilige

Het boek staat vol met heiligen. De favoriet van meneer Hilhorst is een Hongaarse prinses. "Een van de heiligen die in het boek staat, Elizabeth van Hongarije, trouwde met een Duitse edelman. Ze leidde ondanks haar hoge positie een heel sober leven", vertelt Hilhorst.

"Ze zorgde goed voor arme mensen en zieke gebrekkigen. Haar man ging op kruistocht en kwam daarbij om het leven op jonge leeftijd. Toen heeft de familie van haar man haar verstoten en verdreven. Ze zwierf een tijd rond en heeft haar leven in dienst gesteld voor de armen. Het is iemand die heel goed geleefd heeft en een heilige die wij nu makkelijker kunnen bewonderen dan de heiligen die we nu kennen", eindigt hij.

item oog middeleeuwen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie