Cultuur & Media
NTR

Wat te lezen in het #MeToo tijdperk?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat te lezen in het #MeToo tijdperk?

"Eigenlijk staat de halve wereldliteratuur vol met daders en slachtoffers van macht en lust." In Kunststof tipt de Boekentherapeut een boek om te reflecteren op seksuele intimidatie en machtsmisbruik tussen de seksen. Als je op zoek bent naar een goed geschreven boek waarin je jouw ervaringen en gevoelens gespiegeld ziet.

Boekentherapie over #metoo

De Menselijke Smet, van Philip Roth

Eigenlijk staat de halve wereldliteratuur vol met daders en slachtoffers van macht en lust. Een van de beste volgens de Boekentherapeut is De Menselijke Smet van de Amerikaanse schrijver Philip Roth. Het boek begint in 1998, en wat was er aan de hand in Amerika in 1998?

Het lijkt gisteren, maar is 22 jaar geleden dat de Republikeinen president Clinton probeerde af te zetten vanwege zijn affaire met Monica Lewinsky. De smet op haar jurk, de sperma, het bewijs van de seks, daar begint dit boek mee. Het wordt uiteindelijk symbool voor de smet van de hypocriete mens die elkaar zo dolgraag veroordeelt.

Schrijver Philip Roth

De twee heetste hangijzers van deze tijd

"De hoofdpersoon is Coleman Silk, een 71-jarige docent op een universiteit", begint de Boekentherapeut. "Hij wordt beschuldigd van racisme en MeToo praktijken. Eigenlijk de twee heetste hangijzers van deze tijd komen in hem samen. Je leert deze man, deze held en lafaard, echt tot in de miniemste details kennen: zijn afwijkingen, angsten en voorkeuren. Maar ook zijn tedere, kwetsbare kanten.

Hoe hij verliefd wordt op een vrouw van 34 jaar, hoe hij naïef denkt dat iedereen hem zal begrijpen en vergeven. Hij probeert zijn verleden te ontvluchten, te ontsnappen aan zijn geschiedenis en zichzelf te herscheppen. Je zit als het ware in zijn hoofd. Je leert hem misschien wel beter kennen dan je beste vriend.

Grote geheimen

Daarnaast vertelt Roth over de levens van een aantal andere sterke personages, die allemaal hele grote geheimen in zich dragen. Geheimen die ze amper aan zichzelf willen toegeven. Geheimen die raken aan de thema's lust, macht en zuiverheid. Roth laat een van zijn vrouwelijke personages het volgende zeggen:

'We laten een smet achter, we laten een spoor achter. Onzuiverheid, wreedheid, mishandeling, vergissingen, stront, zaad – er is geen andere manier om op aarde te zijn. Het heeft niets met ongehoorzaamheid te maken. Niets te maken met genade, redding of verlossing. Het zit in iedereen. Het huist in ons. Onlosmakelijk. Bepalend. De smet die er is voor hij een vlek maakt. Zonder zichtbaar bewijs.'

Je zou kunnen zeggen, in De Menselijke Smet worden het menselijk gedrag en het menselijk tekort echt gefileerd door meesterslager Philip Roth. Een knetterspannend boek, een tragisch en een helend boek. Dat is natuurlijk heel belangrijk voor de Boekentherapeut. Een pleister voor op de ziel!"

Boekentherapie

Zelf een vraag of kwaal die je aan de Boekentherapeut wilt voorleggen? Mail naar boekenpodcast@ntr.nl en zij zal het juiste boek bij uw vraag of kwaal proberen te vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie