Cultuur & Media
BNNVARA

'The Storyteller' van Dave Grohl doet fans verlangen naar meer

  1. Nieuwschevron right
  2. 'The Storyteller' van Dave Grohl doet fans verlangen naar meer

Muzikant Dave Grohl heeft een bewogen leven gehad. Hij begon bij Nirvana, tot de dood van zijn maatje Kurt Cobain. Daarna richtte hij de Foo Fighters op en nu verschijnt er een boek van deze legendarische artiest. 'The Storyteller' is een bundel van sappige verhalen, ontroerende anekdotes en alles dat Dave Grohl heeft gevormd tot wie hij is. "Het is een momentopname", zegt Kink-dj Michiel Veenstra in De Nieuws BV, wat fans alleen maar doet verlangen naar meer.

Dave Grohl heeft als voormalig drummer van Nirvana en frontman van de Foo Fighters natuurlijk het nodige meegemaakt. De momenten die hem hebben gevormd tot wie hij is en de sappige en ontroerende verhalen uit zijn uitgebreide muzikale leven heeft hij gebundeld in het boek 'The Storyteller'.

"Hij is heel charismatisch en kan ook mooi vertellen", zegt Michiel Veenstra, DJ bij Kink en Dave Grohl-fan van het eerste uur. "Hij doet in dit boek allemaal verhalen uit de doeken waarvan je ze soms wel een deel hebt gehoord in een documentaire of een stukje hier, een stukje daar, maar nu vertelt hij het in zijn eigen woorden. Het is onderhoudend, grappig, en hij vertelt toffe dingetjes dat je denkt 'oh, wauw'." Kortom: muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen want 'The Storyteller' vertelt het hele verhaal.

Nirvana tot de Foo Fighters

Grohl begon als drummer bij Nirvana. Die band brak door begin jaren '90 en zette de muziekwereld op zijn kop, vertelt Veenstra, doordat ze grunge de hitparade in slingerden. Drie jaar nadat ze doorbraken lag de band stil toen frontman Kurt Cobain zelfmoord pleegde. "Dave Grohl heeft toen ook een tijd fysiek niet van muziek kunnen genieten, zo kapot was hij van het verlies van zijn vriend. Totdat hij wel weer wat wilde doen en toen heeft hij in zijn eentje het volledige debuutalbum van een fictieve band opgenomen." Grohl was de enige die zelf kon zingen, gitaarspelen, drummen etc. en de cassettebandjes van de Foo Fighters, zo noemde hij de band, verspreidde hij. Veenstra: "Toen heeft hij noodgedwongen daar een band omheen moeten vormen om dat dan wel live te kunnen spelen."

Dave Grohl is 'the nicest guy in rock', zegt Michiel Veenstra. "Je kan hem volgens mij niet niet aardig vinden." Dat komt door zijn persoonlijkheid maar ook de manier waarop hij werkt. "Dave Grohl heeft vaker gezegd dat hij niet in guilty pleasures gelooft. Als je iets tof vindt, vind je het tof. Bij de allereerste beginselen van Nirvana putte hij inspiratie uit disco. Dus wat hij zegt over guilty pleasures, blijkt hij al veel langer te practicen."

'The Storyteller'

In 'The Storyteller' laat Dave Grohl nog iets meer van zichzelf zien. Hij doet verhalen uit de doeken waar een fan van het eerste uur zoals Veenstra ook van staat te kijken. Zo was zijn uitvalsbasis voor Europese tours met de band waar hij in zat vóór Nirvana Amsterdam en heeft hij behoorlijk wat tijd in ons land doorgebracht. Maar Grohl heeft zoveel meegemaakt: dat past echt niet in één boek. Veenstra: "Hij zit nog zo vol verhalen en ideeën en muziek, dit is een momentopname. Hij is nog lang niet op het punt dat ik zou zeggen, ik wil je hele leven kennen, want er komt nog heel veel bij."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie