Cultuur & Media
KRO-NCRV

Het eerste fictieboek van Hillary Clinton: een 'spannende' politieke thriller

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het eerste fictieboek van Hillary Clinton: een 'spannende' politieke thriller

Hillary Clinton brengt een politieke thriller uit genaamd State of Terror. In hoeverre is het verhaal een afspiegeling van haar eigen ervaringen? "Er worden wel een paar rekeningen vereffend", vertelt Amerika-kenner Tom Kleijn bij Spraakmakers.

Oud-correspondent Kleijn en de redactie van Spraakmakers hadden het manuscript al even in handen, onder voorwaarde van strikte geheimhouding. Clinton maakte het boek samen met de Canadese schrijfster Louise Penny. Vanaf deze dinsdag is het te koop en dus mag er nu openlijk over gesproken worden. De eerste indruk van Kleijn? "Kort gezegd: spannend."

Het is volgens Kleijn een echte Amerikaanse pageturner. "Een beetje oneerbiedig wordt zoiets ook wel airport literature genoemd. Het leest als een trein."

Duidelijk parallel

"Het verhaal gaat over een nieuwe vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken", een functie die Clinton zelf ook vervulde onder president Barack Obama. "Met aanslagen in Europa staat de wereld aan de vooravond die blijkbaar alleen zij kan oplossen. Ze is net aangetreden als Secretary of State, achterin 50. Een energieke vrouw is het met een broekpak, met blond haar en blauwe ogen. Én, zo lezen we tot twee keer toe in de eerste hoofdstukken, met corrigerend ondergoed."

De parallel tussen de hoofdpersoon en Clinton is meer dan duidelijk volgens Kleijn. "Als je leest, lukt het bijna niet om niet háár te zien." Zo is ze minister onder een president waar ze zelf campagne tegen gevoerd heeft. "En Hillary heeft in haar non-fictie boeken over toxic masculinity bij wereldleiders waar ze tegenop moet boksen. Dat zie je allemaal terug in haar boeken."

Paar rekeningen vereffend

En in het boek worden wel een aantal "rekeningen vereffend" voor vergelijkbare situaties als waar Clinton zelf ingezeten heeft. "Het begint bijvoorbeeld met een scène waarin ze uitvalt tegen de huidige president over de vorige die er zo’n potje van gemaakt heeft."

"Een beetje over de top is het soms wel", zegt Kleijn. "Spannend, laat ik het daarop houden."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie