Cultuur & Media
NOS

Geldschieter gezocht voor het Louis Couperusmuseum: 'Uniek museum kan verloren gaan'

foto: Haags Gemeentearchieffoto: Haags Gemeentearchief
  1. Nieuwschevron right
  2. Geldschieter gezocht voor het Louis Couperusmuseum: 'Uniek museum kan verloren gaan'

Wat een feestjaar had moeten worden voor Couperusliefhebbers, lijkt te eindigen in mineur. Het Louis Couperusmuseum in Den Haag sluit vanaf januari de deuren als er geen nieuwe geldschieter gevonden wordt. Drijvende kracht achter het museum is Caroline Westenholz, die graag door wil.

Video niet beschikbaar

"Het begon een punt te bereiken dat het niet meer te betalen was", aldus Westenholz in NOS Met het Oog op Morgen. "Het leek ons beter om dit aan te kondigen op een hoogtepunt, dan om het museum langzaam te laten doodbloeden. We hebben in dit Couperusjaar meer bezoekers gehad dan ooit tevoren. Dit is wel het moment om zoiets aan te kondigen. Treurig, maar waar."

Duizenden euro's

In de laatste jaren heeft Westenholz duizenden euro's geïnvesteerd. "Maar het kan gewoon niet zo doorgaan. Daarmee kan er een uniek en misschien wel het meest actieve schrijversmuseum in Nederland verloren gaan. Er zijn niet zoveel schrijversmusea en er is er bijna geen die van iedere tentoonstelling wel een soort belevenis maakt."

"Wij hebben tentoonstellingen gehad op alle gebieden van alle kunsten waar Couperus ook alles van wist: de beeldende kunsten, de muziek, de opera, de architectuur, noem maar op. We hebben van alles erbij betrokken in de loop der jaren. Dat is toch uniek voor ons land."

Op dit moment zijn er zes installaties te zien in het Couperusmuseum. "Die hebben te maken hebben met allerlei vormen van presentatie van Couperus. Zo is er bijvoorbeeld een installatie over de verschillende typen mannen en vrouwen in zijn werk. Dit is een heel modern eigentijdsbeeld van Couperus wat helemaal aansluit bij de huidige interpretatie van gender."

Belangstelling

Volgens Westenholz was dit een fantastisch Couperusjaar. "We hebben ontzettend veel belangstelling gehad. Ook is mijn boek verschenen, dat niet voor niks geschreven. Er staan heel veel foto's in van tentoonstellingen in ons museum. Dus het is ook een beetje een soort monument geworden van wat we hier allemaal gedaan hebben, mochten we hier dichtgaan."

Als er geen geldschieter komt, dan gaat het museum toch echt dicht na 1 januari. "En dan verkoop ik het huis", aldus Westenholz. "Dan kan het Literatuurmuseum uit onze collectie krijgen wat ze willen. Vervolgens zijn er misschien mensen die ons wat geschonken hebben, die dat terug willen hebben, enzovoort. Er zijn allerlei manieren om die collectie nog keurig onder te brengen."

oog couperus

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie