Cultuur & Media
KRO-NCRV

Wildplukken met Yvette van Boven: 'Er is meer dan eten uit de supermarkt'

foto: Marcel Dekker
  1. Nieuwschevron right
  2. Wildplukken met Yvette van Boven: 'Er is meer dan eten uit de supermarkt'

Als kind plukte kookboekenmaker Yvette van Boven al voedsel in het wild. Zo leerde ze op jonge leeftijd wat er uit de natuur eetbaar is. Ze maakte er een boek over waarover ze kwam vertellen bij Spraakmakers en we gingen óók nog even met haar op pad.

Bloemen op je bord

Yvette van Boven groeide op in Ierland. "Met mijn moeder reden we door de bergen. Ze reed dan heel langzaam zodat wij van alles uit de berm konden pukken zoals bramen en hagendoorn. Daar maakte ze dan jam van."

Wildplukken lijkt nu helemaal hip. In restaurants serveren ze eetbaren bloemen en chefs gaan steeds meer terug naar natuurlijke producten. Er is dan ook veel meer eetbaars dan alleen het voedsel dat we uit de supermarkt kennen, zegt Van Boven.

Weinig kennis over

Toch merkte de tv-kok dat veel mensen in Nederland niet (meer) weten welke planten je kunt eten. Daarom maakte ze het boek Van Boven in het Wild dat eruitziet als een naslag vol eetbare planten.

Als kind maakte Van Boven ook herbariums vol gedroogde planten. "Dus dat werd het uitgangspunt van het boek. Ik droogde plantjes als zevenblad en fluitenkruid en die werden daarna heel mooi gefotografeerd." Het boek is volgens haar ook bedoeld om op een nieuwe manier naar de natuur te kijken.

Verslaggever Marcel Dekker ging op pad met Yvette van Boven

Wildplukregels

Het is niet de bedoeling dat na het lezen van haar boek hele volksstammen met plastic zakken de bossen in trekken om daar alles kaal te plukken. "Het gaat erom dat je je bewust bent van wat er allemaal nog meer groeit. En dat kan ook gewoon in je voor- of achtertuin of je plantenbak." Ook heeft Van Boven een paar wildplukregels in haar boek opgenomen.

Daarnaast zijn veel natuurgebieden in Nederland beschermd en het is niet toegestaan daar zomaar planten te plukken. "Ik heb wel eens gezien dat mensen met vuilniszakken het bos in gingen om daar daslook te plukken. Dat is waanzin. Van basilicum heb je ook geen vuilniszak nodig."

Eetbaar of giftig?

Bij wildpukken bestaat het gevaar dat je iets plukt wat giftig is. "Als er ook maar een beetje verwarring kan ontstaan over een plant, dan heb ik het beschreven. Als het bos naar wasverachter ruikt in plaats van naar knoflook, dan zijn het waarschijnlijk lelietjes-van-dale en die moet je niet eten."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie