Cultuur & Media
NTR

Koningin Máxima is heel ambitieus, wil meeslepend leven, maar heeft ook structuur nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koningin Máxima is heel ambitieus, wil meeslepend leven, maar heeft ook structuur nodig'

Onlangs verscheen het eerste deel van de biografie over Máxima Zorreguieta: Moederland. In het portret laat Marcia Luyten zien hoe Koningin Máxima is gevormd door haar geboorteland. "Máxima is het product van heel sterke vrouwen", vertelt ze in Kunststof.

Afwezigheid van haar ouders op het huwelijk

Naar het televisie-interview van Matthijs van Nieuwkerk met de koningin keken 3,2 miljoen mensen. Het ging onder andere over de afwezigheid van haar vader én moeder bij het huwelijk. Marcia: "Máxima en haar vader lijken heel erg op elkaar en hadden enorm hechte band en ik heb altijd gedacht dat het vanzelfsprekend was dat haar moeder bij haar vader zou blijven uit solidariteit met Máxima's vader, maar we horen hier dat haar moeder koos voor haar vader. Daar was blijkbaar nog discussie over."

"Het is een ongeautoriseerde biografie geworden. In 1999 had Máxima al haar vrienden gevraagd over haar te zwijgen. Ik had nu een verklaring van geen bezwaar van Máxima, maar het was een enorm karwei om al die bronnen te traceren. Mensen spreken toch vaak nog met de handrem erop, want vriendschappen zijn heel hecht. Dat maakte het nog ingewikkelder: je moet overal doorheen luisteren. Ik claim nu wel dat alles wat in dit boek staat klopt. Tot elke dialoog en dat heb ik zelfs nog door een fact-checker laten controleren."

'Máxima is heel zelfreflectief'

"Máxima zei in het televisie-interview over Koning Willem Alexander: hij is mijn anker, hij houdt mij vast, maar stelt me ook in de gelegenheid de wereld in te gaan. En dat idee had ik al van haar, dat ze heel erg zelfreflectief is. Al heel jong praatte ze met haar vriendinnen over hoe dingen zouden komen, wat je nodig hebt. Een vriendin zei ook: Máxima is heel ambitieus, wil meeslepend leven en wil veel ontdekken. Ze is een avonturier, maar ze heeft ook structuur nodig, want ze is heel chaotisch. En daarom gaat het zo goed aan dat hof, want daar is heel veel structuur."

Het liefdevolle huwelijk van de ouders van Máxima heeft de lat hoog gelegd voor haar eigen liefdesleven. "Op een gegeven moment ging iedereen om haar heen trouwen. Het vrolijke New Yorkse uitgaansleven was toch een dun vernisje, dat kan best eenzaam zijn. Ze zal op zoek zijn geweest naar een man, maar ze dacht tegelijkertijd dat ze er rekening mee zou moeten houden dat ze de grote liefde niet zou vinden."

Het regime van haar vader

Het heikele punt in Máxima's leven is natuurlijk in hoeverre ze geweten heeft van de rol en de daden van haar vader in het foute regime van Videla. "Ze leefden in de bovenklasse, ze behoorden tot de elite, en die waren samen met het leger en de kerk een grote macht en die vergoelijkte wat er gebeurd was. Ze werden beschermd tegen communistische terroristen. Er waren ook aanslagen. En ja, daar moesten mensen voor worden opgepakt. En dat die werden gefolterd in concentratiekampen, daar kwam Máxima natuurlijk op een gegeven moment achter." De folterkamers lagen om de hoek van het ouderlijk huis.

"Máxima is opgegroeid in een land waar behoorlijk veel geweld was. Haar vader zei ook: neem nooit dezelfde route. Voor de deur staat een bewaker met een doorgeladen geweer. Zij groeit op in een omgeving waarin bewaking vanzelfsprekend is. Dus dat gekke leven in Nederland is misschien wel veel minder vreemd dan we dachten."

'Máxima is het product van heel sterke vrouwen'

"Máxima is het product van heel sterke vrouwen, van haar moeder, haar grootmoeder, haar overgrootmoeder, van haar vriendinnen, van hoogleraren aan de universiteit, van vrouwen in de media, Evita, wat natuurlijk niet hun politieke kleur was, maar wel een sterke vrouw met veel macht. Dus ze komt uit een omgeving waar sterke vrouwen de toon zetten en dat zit ook helemaal in haar."

Het wachten is nu op deel twee van de biografie. "Ik moet het nog schrijven."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie