Cultuur & Media

Wat te lezen in tijden van rouw?

NTR
foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat te lezen in tijden van rouw?

Afgelopen zomer kreeg Boekentherapeut Helena Hilgerdenaar een vraag van een luisteraar. Jacotine verloor twee jaar geleden haar man en zoekt naar troostrijke romans. Romans die haar situatie reflecteren, maar ook hoopvol zijn. Nu rouwt ieder op eigen wijze en heeft iedereen behoefte aan iets anders. Hieronder verschillende aanraders, want er is ontzettend veel rouwliteratuur.

De Boekentherapeut - Wat te lezen in tijden van rouw?

Wat heeft de ballonvaart met liefde en verlies te maken?

"Een van mijn favoriete schrijvers ooit is de Engelse Julian Barnes", vertelt de Boekentherapeut. Hoogteverschillen is een autobiografisch essay over rouw en verlies. Hij verliest zijn vrouw na 30 jaar intens gelukkige liefde." De Engelse titel van het boek Levels of Life, dekt de lading veel preciezer.

Het bijzondere is, de eerste twee hoofdstukken gaan over een ballonvaart, pas in het derde hoofdstuk gaat het over het verlies van zijn vrouw. Wat heeft de ballonvaart met liefde en verlies te maken? Het ballonvaren is een metafoor voor het grootste geluk en de grootse vrijheid. En over wat er mis kan gaan: iets met heel hoog stijgen, intens geluk en heel diep vallen. Barnes vertelt dat hij zich in zijn zwartste periodes voelt als een luchtballon; meegedreven door de wind, met onbekende bestemming. En dat is vaak een koud Siberisch oord.

'Hoogteverschillen' van Julian Barnes

Maar er is meer

Ook valt te denken aan Een onbarmhartig jaar van Connie Palmen of Vrouw in de rouw van Petra Possel. Ze geven een portret van een geliefde in alle kleurrijke details, het verloop van de ziekte en de zware tijd na afloop.

Nog een prachtige aanrader is het boek Taal zonder mij van Kristien Hemmerechts over haar overleden man Herman de Coninck. In het boek herleest de weduwe zijn poëzie en gaat daarbij vooral in op het autobiografische karakter van veel van zijn gedichten. Aan de hand van correspondentie en herinneringen bouwt ze een beeld op van zijn poëtica en zijn persoonlijkheid. Ze komt tot de slotsom dat ze hem nu pas echt begrijpt.

Quote

Een zeer rijk en gelaagd verhaal over leven en dood

Boekentherapeut over boek Kalme chaos

Kalme chaos

Een andere klassieker in de rouwliteratuur is Kalme chaos van de Italiaan Sandro Veronesi. Daarin verschanst de hoofdpersoon zich in zijn auto na het verlies van zijn vrouw. Dag in dag uit staat hij voor het schoolplein van zijn dochter en vindt daar de rust die hij nodig heeft om zijn verdriet te verwerken. Maar zijn vrienden en collega's zien zijn auto als biechtstoel om hun hart te luchten en zo ontstaat er een zeer rijk en gelaagd verhaal over leven en dood.

'Kalme chaos' van Sandro Veronesi

Mevrouw Verona daalt de heuvel af

Ook de roman Mevrouw Verona daalt de heuvel af van Dimitri Verhulst mag gerust troostrijk genoemd worden. Vaak is de toon van Dimitri Verhulst vol ironie en komische bitterheid over de condition humaine. Maar dit keer schetst hij een liefdevol huwelijk met zachtaardige personages in een pastoraal landschap. 'Liefdeslang en niet langer zou een leven mogen duren', stelt de verteller, maar helaas overleeft de vrouw haar man wel twintig jaar. Hoe ze deze jaren doorkomt is zo mooi en zo precies beschreven, met een verpletterend einde. Zelf gaan lezen dus!

Boekentherapie

Zelf een vraag of kwaal die je aan de Boekentherapeut wilt voorleggen? Mail naar boekenpodcast@ntr.nl en zij zal het juiste boek bij uw vraag of kwaal proberen te vinden.

Ster advertentie
Ster advertentie