Cultuur & Media
VPRO

'Het 16e-eeuwse Antwerpen was een waanzinnige cocktail van religieuze sektes'

foto: Stephan Vanfleterenfoto: Stephan Vanfleteren
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het 16e-eeuwse Antwerpen was een waanzinnige cocktail van religieuze sektes'

De Vlaamse schrijver Jeroen Olyslaegers neemt je in zijn nieuwe roman Wildevrouw mee in het Antwerpen van de 16e eeuw. "Het was een waanzinnige cocktail van religieuze sektes", vertelt hij in Nooit Meer Slapen.

Video niet beschikbaar

Jeroen Olyslaegers wordt ook wel de stadschroniqueur van Antwerpen genoemd. Met veel passie en gedrevenheid schrijft hij in zijn nieuwe roman Wildevrouw over het Antwerpen van de 16e eeuw. Dat was een unieke periode in de geschiedenis van de Vlaamse stad. De kerken werden geplunderd, het protestantisme was in opkomst en Antwerpen was verdeeld in allerlei fracties. "Ik denk dat we eigenlijk niet weten hoeveel sektes er waren in die stad. De Spanjaarden zagen Antwerpen als Babylon van de meest uitzinnige religieuze sektes en overtuigingen."

Dulle Griet

Zijn fascinatie voor Antwerpen heeft Olyslaegers ertoe gebracht om het schilderij Dulle Griet een centrale rol te geven in zijn nieuwe roman. "Het is een apocalyptisch schilderij dat gemaakt is in de gouden periode van Antwerpen. De stad gold toen als het centrum van de wereld." Dat maakt het schilderij zo merkwaardig voor Olyslaegers. "We weten niet waarom waarom Antwerpen zo is geschilderd, als een stad in brand. Ik wil dat raadsel doorgronden."

(Dulle Griet van Pieter Brueghel - Bron: Wikimedia Commons)

Het verleden begrijpen

Schrijven doet Olyslaegers het liefst als ooggetuige. "Op zijn minst wil ik die illusie toe-eigenen. Dan hoop ik dat die illusie wordt overgebracht naar de lezer." Dat vereist veel research en voorbereidend werk, maar ook een gezonde blik op historische gebeurtenissen, stelt Olyslaegers.

"Of we nu kijken naar de Tweede Wereldoorlog of de zestiende eeuw, we doen dat met een zekere genoegzaamheid. We hebben de dingen nu toch onder controle en we leven niet meer in een totalitair regime. Maar we kijken met een moreel superieure blik naar het verleden. Dat vind ik problematisch."

"Onze positie is niet belangrijk. Niemand is geïnteresseerd in wat iemand uit de 21ste eeuw moreel vindt over het verleden. Als schrijver wil ik het verleden begrijpen. Dan moeten mijn morele vooroordelen de prullenmand in."

Jeroen Olyslaegers (3 februari 2021) - Nooit meer slapen

Alles van Nooit Meer Slapen terugluisteren?

Terugluisteren kan via jouw favoriete podcastapp, of in NPO Luister. Nooit Meer Slapen is hét cultuurprogramma van de VPRO. Elke maandag- tot en met vrijdagnacht tussen 00.00 en 01.00 uur hoor je een diepgravend gesprek over cultuur, literatuur, film, muziek, theater of kunst.

Ster advertentie
Ster advertentie