Cultuur & Media
NOS

Maurice Swirc wint Brusseprijs voor beste journalistieke boek

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Maurice Swirc wint Brusseprijs voor beste journalistieke boek

De Brusseprijs voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek is gewonnen door Maurice Swirc, voor zijn boek De Indische Doofpot. Dat werd vanavond bekend in een speciale uitzending van NOS Met het Oog op Morgen, in samenwerking met het Fonds Journalistieke Projecten, dat de prijsuitreiking organiseert.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Indische Doofpot gaat over oorlogsmisdaden die Nederlandse soldaten in de jaren na de Tweede Wereldoorlog pleegden in toenmalig Nederlands-Indië. Swirc beschrijft hoe deze misdaden in de doofpot werden gestopt door de hoogste militaire leiding en de regering.

'Belangrijk naslagwerk'

Volgens de jury komt het boek op een relevant moment. "In een tijd waarin het koloniale verleden van Nederland opnieuw bevraagd wordt, vormt het een belangrijk naslagwerk dat niet alleen uitlegt wat zich heeft afgespeeld, maar vooral ook hoe het allemaal kon gebeuren."

foto: De Arbeiderspers

"De auteur laat met zijn boek zien dat het geweld in het Nederlandse optreden in Nederlands-Indië systematisch en "gewoon" was. Het was de cultuur. De maatschappelijke betekenis van dit boek is dan ook groot omdat het nieuwe inzichten biedt'', aldus de jury. "Het boek houdt ons allen een spiegel voor."

Jury

Voor de Brusseprijs werden dit jaar bijna tweehonderd boeken ingezonden. De jury bestaat uit journalist Jeroen van Bergeijk, oud-NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff, journalist Hasna El Maroudi, journalist Floor Milikowski en schrijver Roline Redmond. Laatstgenoemde won de Brusseprijs vorig jaar voor haar boek De Doorsons: Op zoek naar een Afro-Amerikaanse slavenfamilie in het Caribisch gebied.

De Brusseprijs bestaat sinds 2006 en is een initiatief van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De prijs is vernoemd naar journalist M.J. Brusse, die tientallen jaren reportages en feuilletons schreef, onder meer voor de Nieuwe Rotterdamse Courant. Later deze maand is de 150e geboortedag van Brusse.

De hele uitreiking van de Brusseprijs 2023 is hier terug te zien:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie