Cultuur & Media
NOS

Theaterduo Grof Geschud: relatie is uit, maar nog wel samen op het podium

foto: Redactiefoto: Redactie
  1. Nieuwschevron right
  2. Theaterduo Grof Geschud: relatie is uit, maar nog wel samen op het podium

Theaterduo Grof Geschud vertelt bij Met het Oog op Morgen over de nieuwe producties die ze hebben gemaakt én treden live op in de uitzending.

Theaterduo Grof Geschud: relatie is uit, maar nog wel samen op het podium

"Momenteel is het leuk"

Het theaterduo Grof Geschud. Ze waren een jaar een cabaretduo, hadden daarna drie jaar lang een relatie en zijn nu uit elkaar. Desondanks bleven ze samenwerken. De breuk was verdrietig voor beiden, maar samen proberen ze dat verdriet om te zetten in het geen wat ze het liefste doen: maken. En daaruit ontstond niet alleen muziek zoals het nummer 'Hier liggen we dan', of een cabaretvoorstelling, maar ook een roman. "Hoe het is om samen te werken met je ex? Momenteel is het leuk", zegt Myrthe van Velden. "Het is ook wel eens minder leuk geweest. Vooral in het begin, toen het net uit was. Maar het wordt weer steeds leuker. Wij hebben alles met elkaar gedeeld en we kennen elkaar zo goed. Het is ook zo bijzonder om een collega te hebben die je zo goed kent en die je soms beter kent dan dat je jezelf kent. Dat maakt het speciaal."

De breuk is het materiaal

Over de breuk schreven de twee samen een boek. "We hebben minstens veertig keer getwijfeld in de drie jaar dat we samen waren. Het lukte gewoon niet tussen ons. Die gesprekken waarin we twijfelden eindigde eigenlijk altijd met: 'maar morgen moeten we spelen, dus misschien moeten we het weer proberen'", vertelt Lander Severins. Vlak daarna begon de corona-pandemie en ging het stel na twee maanden officieel uit elkaar. "Ik denk dat het zo lang heeft geduurd omdat ik bang was om ons als fijn cabaret-duo op te blazen. Ik was bang om dat te verliezen want het is gewoon wat wij doen. Schrijven en voorstellingen maken, dat is echt mijn allergrootste droom. Die zijn we nu aan het waarmaken. Dus het was wel inderdaad een grote angst dat ik dacht: dat gooi ik ook allemaal weg", zei van Velden. "We gebruiken de breuk nu juist als materiaal, zodat mensen ook denken van: Huh? Kan dat? Kan ik met mijn ex nog overweg komen? Dat was voor ons de drive om deze producties te maken", aldus Severins.

item boek

Ster advertentie
Ster advertentie