Naar homepage
Cultuur & Media

Hanneke Groenteman: 'Ik ben overgevoelig voor buitengesloten worden'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hanneke Groenteman: 'Ik ben overgevoelig voor buitengesloten worden'

Het eerste kinderboek van Hanneke Groenteman, De Battle, gaat over twee meisjes: de ene Nederlands, de andere een Palestijns meisje dat buiten wordt gesloten in de klas. Een thema dat Groenteman raakt: "Ik ben zelf overgevoelig voor buitengesloten worden."

Het boek komt voort uit een voordracht die Groenteman deed voor De Nieuwe Kerk in 2016. Haar was gevraagd een verhaal te schrijven bij een tentoonstelling over Marilyn Monroe, Groenteman had meer met Audrey Hepburn en dus stelde De Nieuwe Kerk voor daar over te schrijven. "Toen ontspon uit een gesprek met mijn kleindochter Olivia het idee van culturele vorming op de middelbare school."

Zo ontstond The Battle, waarin pubers Hanna en Yara samen een opdracht moeten maken. Als onderwerp kiezen ze de actrices Monroe en Hepburn. In het boek komen dagboekfragmenten en whatsappgesprekken terug, al waarschuwde Groentemans kleindochter dat woorden als 'cool' en 'vet' echt niet meer gebruikt worden.

'Succes met je prinses'

In een van de WhatsAppgesprekken, van Hanna's vriendinnengroep 'the chickies', gaat het over Yara. 'Succes met je prinses', wordt er gestuurd. Het is kenmerkend voor de houding van de klas.

Het personage Yara is niet zomaar uit de lucht gegrepen, maar een meisje dat Groenteman leerde kennen toen ze voor een voorstelling tijdelijk in een azc woonde. De vader woont in Saudi-Arabië omdat hij voor zijn moeder moest zorgen 'en het avontuur niet aandurfde'. Maar de moeder besloot dat voor haar en haar dochters geen toekomst was in Saudi-Arabië als Palestijnse vrouwen en ze vluchtte op een toeristenvisum.

"Zo'n meisje in zo'n klas, die sluiten haar buiten omdat ze er anders uitziet. Dat raakt mij heel erg." Gaandeweg het boek raken Hanna en Yara bevriend door de gezamenlijke opdracht en Yara wordt onderdeel van de groep. "Ik hoop dat kinderen of ouders die dit lezen denken: let een beetje op zo'n meisje. Zorg dat ze erbij hoort."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie