Cultuur & Media
NOS

Overleden drummer The Rolling Stones was 'het geluid van de band'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Overleden drummer The Rolling Stones was 'het geluid van de band'

De drummer van The Rolling Stones, Charlie Watts, is gisteren overleden op tachtigjarige leeftijd. "Hij bracht de roll in de rock-'n'-roll. Hij zorgde voor het swingende geluid. Een groove waarop je kan dansen", zei Gijsbert Kamer, muziekjournalist bij de Volkskrant, in NOS Met het Oog op Morgen.

Charlie Watts was 80 jaar oud. Hij overleed in een ziekenhuis in Londen, in het bijzijn van zijn familie, aldus de agent van de rockgroep. Vorige week had Watts al aangekondigd dat hij niet mee zou gaan met de komende tournee van The Rolling Stones. Hij had net een medische ingreep ondergaan en zijn artsen adviseerden hem om rust te houden.

Drugs- en drankproblemen

The Rolling Stones werden in 1962 in Londen opgericht en ontpopten zich tot een van de belangrijkste bands uit de geschiedenis van de rock-'n'-roll. Watts sloot zich kort na de oprichting bij 'de Stones' aan, waar hij tot zijn dood in speelde, samen met Mick Jagger en Keith Richards. Naast zijn muzikale bijdrage aan de band maakte hij ook de tekeningen voor de coverhoes van het album Between the Buttons en hielp hij bij het ontwerpen van verschillende podia.

In de jaren 80 kampte Watts een tijd met drugs- en drankproblemen. Achteraf zei hij over die periode dat hij een midlifecrisis had gehad en zich jarenlang 'een ander persoon' had gevoeld.

Ranglijst

In 2004 werd bij Watts keelkanker vastgesteld, maar door bestraling genas hij van de ziekte. Door het tijdschrift Rolling Stone werd hij in 2019 op de twaalfde plaats gezet van de ranglijst van de honderd beste drummers in de geschiedenis van de popmuziek.

Over het lange succes van de band zei Watts dat hij het absoluut niet had verwacht. "Elke band waar ik ooit in had gezeten, hield het maar een week vol", zei hij. "Ik dacht dat de Stones het ook een week zouden volhouden, daarna 14 dagen. En plotseling was het 30 jaar", zei hij eens.

Volgens muziekjournalist Gijsbert Kamer was Watts 'het geluid van de band'. "Hij had altijd een heel klein drumstelletje. Hij deed nooit mee aan de mode in de jaren zeventig en tachtig om een enorme batterij aan trommels te hebben. Watts is altijd heel basaal gebleven en volgens mij is dat ook de kern van het geluid van The Stones."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie