Cultuur & Media
NOS

'Het recht van de snelste' wint Brusseprijs voor beste journalistieke boek

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het recht van de snelste' wint Brusseprijs voor beste journalistieke boek

De Brusseprijs voor het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar is gewonnen door Thalia Verkade en Marco te Brömmelstoet met 'Het recht van de snelste. Hoe ons verkeer steeds asocialer werd.'

Hun boek draait om de geschiedenis van de openbare ruimte in Nederland en hoe de auto daarin een steeds dominantere rol is gaan spelen. De auteurs vragen zich af van wie de straat tegenwoordig eigenlijk is en denken ook hardop na over hoe het anders of beter zou kunnen.

In de live-uitzending van Met het Oog op Morgen werden de winnaars bekendgemaakt. Ze waren zichtbaar verrast dat zij de prijs naar huis mochten nemen. "We dachten van tevoren echt niet dat wij zouden winnen. Maar tijdens de speech had ik het wel door. We keken elkaar aan en wisten dat het zou gebeuren."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De jury was lovend over alle boeken. "Alle vijf zijn voortreffelijk geschreven. Alle vijf de boeken stemmen tot nadenken, maar het boek dat we bekronen stemt tot omdenken," vertelde juryvoorzitter Gerri Eickhof.

Thalia Verkade schrijft voor De Correspondent over mobiliteit. Daardoor leerde ze Marco te Brömmelstoet kennen. Als hoogleraar Urban Mobility Futures aan de Universiteit van Amsterdam wilde ze hem spreken over het fileprobleem.

Goede match

Hij was al jaren aan het wachten op de juiste journalist die wilde horen hoe files niet het probleem waren. Een goede match dus die nu bekroond is met de prijs voor het beste journalistieke boek van het afgelopen jaar.

Sinds 2006 wordt de Brusseprijs uitgereikt door het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. De winnaars krijgen 10.000 euro.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie