Cultuur & Media

Beeldend kunstenaar Natasja Kensmil ontvangt Johannes Vermeerprijs 2021

NOS
foto: Natasja Kensmilfoto: Natasja Kensmil
  1. Nieuwschevron right
  2. Beeldend kunstenaar Natasja Kensmil ontvangt Johannes Vermeerprijs 2021

Dat Natasja Kensmil de Johannes Vermeer Prijs 2021 had gewonnen, was al bekend. Vandaag ontvangt ze de prijs. De jury droeg de beeldend kunstenaar unaniem voor. De jury vindt haar werk “helend opbouwend en kritisch”.

Johannes Vermeerprijs naar Natasja Kensmil

“Het is echt een kroon op het werk dat ik de afgelopen jaren heb opgebouwd”, vertelt Kensmil in het NOS Radio 1 Journaal. Half september werd bekend dat ze de prijs in ontvangst mocht nemen, maar vandaag kan ze de prijs in levenden lijve ontvangen. “Het is een enorme waardering en erkenning. Fijn dat mijn werk gezien wordt.”

Kunststukken

De Johannes Vermeer Prijs is bedoeld voor kunstenaars uit verschillende disciplines en die in Nederland werken. Zo won vorig jaar fotograaf Rineke Dijkstra de prijs. In 2019 was dat theatermaker Ivo van Hove.

In het werk van Natasja Kensmil legt ze vaak de verbinding tussen erfgoed en de actualiteit. Ze verwijst op doek en papier regelmatig naar historische thema's. Voor de kunstenaar is schilderen om een kritisch oog te werpen op het verleden. “In mijn werk ben ik vooral op zoek naar de machtsverhoudingen en de gevolgen van historische beeldvormingen.” Daarbij is ze erg geïnteresseerd in de raadselachtige en duistere kant van de mens.

Kritisch

Kunstwerken uit het verleden geven vaak een rooskleurig beeld neer van degene die werd geportretteerd. “Regenten, regentessen of burgers die veel geld hadden lieten zich portretteren op een hele glorieuze manier.” Kensmil wil dit pure positieve plaatje doorbreken en doet daarom veel onderzoek voor haar werk. “Ik wil die verankerde beelden wil ik in beweging zetten, zodat je een andere kijk krijgt.”

Reactie

Er zijn veel verschillende reacties die de kunstenaar krijgt op haar werk. “Een toeschouwer gaat een gesprek aan met het schilderij en die heeft z’n eigen kijk, interpretatie en geschiedenis. Dat wordt allemaal meegenomen terwijl er wordt gekeken naar mijn schilderij”, legt ze uit.

Prijs

Minister Ingrid van Engelshoven reikt op vandaag de prijs uit, waar een geldbedrag van 100.000 euro aan verbonden is. Dat bedrag mag worden besteed aan een speciaal project binnen haar of zijn werkterrein. Kensmil wil nog niet al te veel kwijt over het project. “Ik praat niet graag over ideeën die nog moeten kristalliseren, maar ik heb wel het verlangen om een reeks nieuwe schilderijen te maken.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie