Naar homepage
Cultuur & Media

Kinderen en reclame: 'Ze weten niet dat ze gemanipuleerd worden'

foto: Joshua Colemanfoto: Joshua Coleman
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderen en reclame: 'Ze weten niet dat ze gemanipuleerd worden'

Het CDA wil kinderen beter beschermen tegen reclame en sponsoring op tv, YouTube en sociale media. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont denkt dat het goed is als kinderen extra beschermd worden met name bij sluikreclame. "Bij sluikreclame wéét je niet dat je beïnvloed wordt."

Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Radboud Universiteit blijkt dat met name jonge kinderen moeite hebben met het herkennen van reclame in video's.

Minder bewuste consument

Pont vindt dat ouders ten onrechte denken dat kinderen goed met computers kunnen omgaan. "Ze kunnen goed spelletjes spelen, maar uit onderzoek blijkt dat ze niet doorhebben wanneer ze geïnformeerd worden, of wanneer iemand ze iets probeert te verkopen."

Volgens Pont is het niet erg dat mensen gemanipuleerd worden door commerciële partijen, als je maar weet dat je gemanipuleerd wordt. In dat kader is hij voor meer richtlijnen voor kinderen. "Net als dat in de krant voor volwassenen tussen haakjes staat wanneer het om een advertentie gaat."

Kinderen zouden volgens de ontwikkelingspsycholoog een aparte status moeten krijgen als minder bewuste consument. Zo kunnen ze langzaam ontwikkelen naar een volwaardige consument.

Reclame Code Commissie

Otto van der Harst van de Reclame Code Commissie denkt dat het goed is dat kinderen beschermd worden, maar hij vraagt zich af of dit meer moet gebeuren en of het vaker in de wet moet worden vastgelegd. "In Nederland hebben we een systeem van zelfregulering. We hebben al veel regels met elkaar afgesproken."

Van der Harst refereert aan de afspraken (ook wettelijk) betreffende reclame voor alcoholhoudende dranken en kinderen. "Er zijn al regels tegen tabak en alcoholreclames en suikers. Als fabrikanten over de schreef gaan spreken wij hen hierop aan en dan trekt 97 procent de reclames terug."

Ster advertentie
Ster advertentie