Cultuur & Media
MAX

Bewustwording is een heilige missie voor de ouders van Yannick

foto: Matzerfoto: Matzer
  1. Nieuwschevron right
  2. Bewustwording is een heilige missie voor de ouders van Yannick

Een paar seconden afleiding kan in het verkeer al levensgevaarlijk zijn. Lauranne Jansen en Frank Frijns kunnen erover meepraten. Ze verloren hun 21-jarige dochter Yannick in 2016 door een verkeersongeluk. De vrouw die haar aanreed was even afgeleid, vermoedelijk doordat ze had zitten appen achter het stuur. Haar ouders hebben de bewustwording over hoe gevaarlijk het is om je smartphone te gebruiken in het verkeer, tot hun missie gemaakt. Hun stichting, genaamd Yannick, heeft nu samen met een theatergezelschap een monoloog gemaakt over een automobilist die afgeleid wordt door zijn telefoon.

“In een paar seconden is het gebeurd” zegt Frank Frijns. “Tijdens verkeersdeelname moet je maar met een ding bezig zijn. Afleiding kan ervoor zorgen dat je of zelf slachtoffer wordt of dader wordt van een vreselijk ongeval.”

Je daarvan bewust worden is nog steeds hard nodig. “Op weg hiernaartoe zagen we zo 15 tot 20 automobilisten die tijdens het rijden op hun telefoon zaten”, zegt Yannicks moeder Lauranne.

De monoloog ‘Smart’ is sinds een paar weken te zien in de theaters. Voor moeder Lauranne was het heel confronterend om de voorstelling te zien. Het gaat niet direct over haar dochter maar er zitten wel elementen in die lijken op haar verhaal. “We hebben zelf nooit berouw gekregen van onze dader. In de voorstelling toont de hoofdrolspeler wel zijn spijt. Dat heeft bij mij veel gedaan.”

De vrouw die Yannick aanreed zegt zich niets meer te kunnen herinneren van het moment zelf en heeft ook nooit spijt betoond. “Wij willen nog steeds weten wat er precies gebeurd is”, zegt Yannicks vader. “Mijn deur staat nog steeds open voor haar”, zegt Yannicks moeder.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie