Cultuur & Media

Oproep op social media leidde tot woord van het jaar: ‘prikspijt’

NOS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep op social media leidde tot woord van het jaar: ‘prikspijt’

'Prikspijt' is door woordenboekmaker Van Dale uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2021. Mensen konden twee weken lang stemmen op een woordenlijstje van vijftien woorden. Het winnende woord kreeg 82,2 procent van de 49.000 stemmen die werden uitgebracht op de website van de Van Dale.

Woord van het jaar 2021: 'Prikspijt'

“Prikspijt is de spijt die iemand heeft van het feit dat hij zich heeft laten vaccineren tegen een bepaalde besmettelijke ziekte”, zegt Ton den Boon van de Dikke Van Dale in het NOS Radio 1 Journaal. Het woord heeft volgens hem ook een dubbele betekenis. “Het is een interessant woord, je vindt het de laatste tijd ook wel in de tegengestelde betekenis: dat je spijt hebt van je niet laten prikken.”

Twitter

Op Twitter werd er veel opgeroepen om op dit woord te stemmen. “Dat gebeurde door mensen die zichzelf niet willen laten vaccineren. Het weerspiegelt de polarisatie die in de maatschappij leeft rond die vaccinatie en dat boosteren”, legt Den Boon uit.

Oproep

Is het dan wel het woord van het jaar, als er opgeroepen is om op dit woord te stemmen? Den Boon en zijn collega’s hebben de manier van stemmen onderzocht. “We hebben geconstateerd dat er geen 'bots' aan het werk zijn geweest, dat zijn van die robots die automatisch een stem uitbrengen. Dat hebben we gecontroleerd.” Daarnaast kunnen mensen ook zelf kijken hoe vaak het woord voorkwam op Twitter. “We hebben het op Twitter gezien, en dat kon iedereen zelf ook zien. Er werd wel heel vaak opgeroepen om op dit woord te stemmen.”

De hoofdredacteur ziet 'prikspijt' daarom wel als het ‘Woord van het Jaar’ en keurt de stemming niet af. "Het is het woord dat is gekozen door het volk. Je kunt je afvragen hoe breed dat volk is en in welke mate dit woord het idee weerspiegelt over wat het woord van het jaar is.” Toch vindt hij het woord ook een signaal afgeven. “Het weerspiegelt de polarisatie in de samenleving en daarom kan het wel een interessant woord zijn.”

Woordenlijst

Op ruime afstand eindigde 'woonprotest', het protest tegen de crisis op de woningmarkt, met 3,7 procent van de stemmen op de tweede plaats. “Je zou denken dat is echt een heel groot maatschappelijk probleem” Het woord 'wappiegeluid' werd derde, met 3,6 procent. “misleidende, niet op feiten of wetenschap gebaseerde mening over een maatschappelijke of politieke kwesties. Dat associëren we vaak met complotdenkers.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie