Cultuur & Media
KRO-NCRV

Paul Haenen wil met een vrolijk boek een winterdepressie voorkomen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Paul Haenen wil met een vrolijk boek een winterdepressie voorkomen

"Ik ben niet dol op Kerst", vertelt acteur en cabaretier Paul Haenen bij De Taalstaat. Voor mensen die net als hij een beetje moedeloos worden in deze donkere dagen, schreef hij samen met zijn alter ego's Margreet Dolman en dominee Gremdaat Het vrolijke winterboek. Samen willen zij winterdepressies voorkomen.

Gebroken gezin

Toneelschrijver, acteur en de stem van Bert uit Sesamstraat Paul Haenen, komt uit een gebroken gezin. Ieder jaar met Kerst kwam zijn vader weer eens thuis eten. “De spanning was om te snijden en gezelligheid heb ik niet ervaren”, vertelt Haenen.

Uit zijn archieven stelde Haenen de gruwelijkste kerstverhalen, meest bijzondere gedichten van Dolman en de prachtigste preken van Dominee Gremdaat samen. Aangevuld met tips om een winterdepressie te voorkomen én adviezen over hoe je onder het kerstdiner uitkomt. De hoofdpersonen hunkeren naar vrede, rechtvaardigheid en liefde. "Ik denk dat mening lezer dit ook doet", zegt Haenen.

Medelijden met Sywert van Lienden

Dominee Eppe Gremdaat neemt de preken in het boek voor zijn rekening. Echt een warme man zou Haenen dit alter ego niet noemen, maar betrokken is hij wel. "Hij kan er niet tegen als iemand aangevallen wordt", vertelt Hanen. "Zoals Johan Derksen in een bepaalde periode. Dan komt de dominee met een preek om hem te steunen. Ik ben tegen heksenjachten."

Quote

Ik ben tegen heksenjachten

Terwijl heel Nederland Sywert van Lienden verkettert, is Gremdaat barmhartig. "Ik heb ook al een beetje medelijden met Sywert. Ik ben ook niet voor een volksgerecht."

Het Vrolijke Winterboek van Paul Haenen met Margreet Dolman en Dominee Gremdaat verschijnt bij Meulenhoff. Aanschaffen kan bij jouw lokale boekhandel.

Ster advertentie
Ster advertentie