Cultuur & Media
BNNVARA

Maxima Zorreguieta: 20 jaar geleden had nog niemand van die naam gehoord

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maxima Zorreguieta: 20 jaar geleden had nog niemand van die naam gehoord

31 augustus 1999: Nederland maakt voor het eerst kennis met een mysterieuze, blonde Argentijnse dame waar kroonprins Willem-Alexander mee was gespot. Die mysterieuze dame werd later natuurlijk onze koningin Maxima, maar tot dat moment had niemand in Nederland nog van die naam gehoord. Over deze dag en de entree van Maxima vertellen Justine Marcella en Ineke Holtwijk in De Nieuws BV.

20 jaar geleden begon een periode die in de geheugens van Justine Marcella, hoofdredacteur van Vorsten, en journalist Ineke Holtwijk, gegrift staat. Met wie was Willem-Alexander gespot? Marcella: "Het was misschien wel de spannendste periode van 20 jaar het koninklijk huis volgen."

Speurwerk naar 'Herzog'

Holtwijk was uiteindelijk degene die er achter kwam hoe de nieuwe liefde van Willem-Alexander heette. "Als Zuid-Amerika correspondent is dat niet het grootste nieuws waar je mee bezig bent." Maar toen in de society column van De Telegraaf stond dat het om een Argentijnse ging met de achternaam 'Herzog' werd haar gevraagd om 'even' de achtergrond uit te zoeken."

Uiteindelijk klopte een deel van de informatie niet: het ging niet om een 'Herzog' van Duitse komaf. Toentertijd werkte Holtwijk ook voor Spoorloos dus met speurwerk was ze wel bekend. "Detectivewerk vond ik wel leuk. Met krakende telefoonlijnen ging ik alle Herzog's na."

Na nog wat speurwerk en enige omwegen begon de deadline in Nederland te dringen: het nieuws moest er toch eigenlijk wel uit de volgende dag. Holtwijk: "Logisch was, hij zou nooit een arm meisje ontmoeten want rijk kent rijk. Dus toen heb ik een lijstje gemaakt van alle rijken die ik kende en die in Argentinië connecties hadden. En die ben ik gaan bellen en toen kreeg ik vrij snel te horen dat ze waren gespot in een luxe, Argentijns ski-oord."

Een Argentijnse vriend

Achteraf weten we dat daar Willem-Alexander aan de familie werd voorgesteld. Daarna kwam een andere connectie van Holtwijk met het verlossende antwoord. "Het was inmiddels al half tien 's avonds, Nederlandse tijd. Een zakenman belde terug die net een uur eerder het verhaal had gehoord van een Argentijnse vriend. Dus ik had beet. Uiteindelijk had ik die man gesproken."

"Ik vroeg hoe oud ze was, wat ze had gestudeerd, wat haar ouders voor werk deden. Over haar vader raadde hij me aan maar niks te schrijven. Die bleek dus minister in een militaire regering te zijn geweest. Ik vond het ook wel meteen heel sneu voor Willem-Alexander, want die had daarvoor al die vriendin gehad die een vader had die belastingvluchteling in België was. Dus dat zat niet echt mee."

Gekkenhuis

Pas toen ze ophing vertelde de man dat het niet om een Herzog ging, maar om Maxima Zorreguieta. Holtwijk: "Ik kwam op een gegeven moment mensen van de RVD tegen. Die zeiden dat ze dolblij waren dat ik de primeur had geopenbaard, want ze zaten ermee dat een verloofde officieel kan worden voorgesteld aan het Nederlandse volk, maar een verliefdheid die serieus lijkt te worden heeft eigenlijk geen status. Dus het moest ontdekt worden."

En zo maakte Nederland kennis met onze huidige koningin. "Gekkenhuis" beschrijft kort maar krachtig de periode die volgde. Marcella - net ongeveer een jaar actief als royaltydeskundige - stapte gelijk op het vliegtuig naar Buenos Aires: "Ik moest natuurlijk een verhaal maken over wie het dan was."

Posten bij de Deutsche Bank

Naar het huis van Maxima, de kerk waar ze naartoe ging, de scholen waarop ze had gezeten: niets werd overgeslagen. En het allerbelangrijkste van de zoektocht naar informatie: beelden. Marcella: "We wilden meer van haar zien. Wie is het dan? Hoe ziet ze eruit? Hoe beweegt ze? Toen hebben we samen met De Telegraaf een filmpje gemaakt van Maxima die danst in een wit jurkje op een bruiloft, en die een sigaretje rookt."

Vervolgens werd Marcella naar New York gestuurd om te posten bij de Deutsche Bank, waar Maxima toen werkte, om een glimp van de toekomstige koningin op te vangen. "Ik vond dat helemaal niks. Ik was nieuwsverslaggever, geen paparazzi. Ik dacht, ik ga het gewoon vertellen."

Dus Marcella liep naar de balie van de Deutsche Bank, vertelde bij welke uitgang ze stond te wachten op Maxima. En geen vijf minuten later liep daar Maxima naar buiten om iets verderop een kopje koffie te halen. "Daar ben ik haar nog steeds dankbaar voor."

Ambitie bij de bank

Marcella: "Ik ben iedereen in die omgeving gaan interviewen. Dus ook de meneer bij wie ze iedere middag een broodje ging halen. Ik wist wat ze dronk, wat ze at, waar ze haar nagels liet doen. Het was iemand die het wilde maken bij de bank, in New York." En nu is het onze koningin.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie