Cultuur & Media
NOS

Hoe ex-kickbokskampioen Robin van Roosmalen het leven weer oppakte na een zwaar auto-ongeluk

foto: Iris Borstfoto: Iris Borst
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe ex-kickbokskampioen Robin van Roosmalen het leven weer oppakte na een zwaar auto-ongeluk

In de ring kent kickbokser Robin van Roosmalen bijna geen enkele vorm van angst of pijn en groeit hij uit tot een van de beste vechters van z'n generatie, zo is hij een paar keer wereldkampioen. Aan zijn carrière komt echter in één klap een einde als hij een jaar geleden wordt aangereden door een vrachtwagen, waarbij ook nog eens zijn zus overlijdt.

Hoe pak je het leven weer op na een zwaar auto-ongeluk?

“Ik vond het moeilijk om alles bloot te geven in het begin”, vertelt Robin van Roosmalen in het NOS Radio 1 Journaal. Over zijn moeilijke periode komt morgen een officiële biografie uit: ‘Pokerface, de ontmaskering van een wereldkampioen.’ “Uiteindelijk besloot ik als ik het ging doen, dan moest ik alles open en eerlijk vertellen. Dat heb ik gedaan en dat heeft mij goed geholpen bij het rouwproces.”

Ongeluk

De dag begon als geen ander. Zijn zus, Melissa, had een nieuwe auto gekocht voor haar werk. Ze waren op weg om de auto op te halen. “Het was voor het eerst in ons leven dat ik haar had laten rijden.” Uiteindelijk kregen ze autopech en zijn ze op vluchtstrook gaan wachten. “Er was geen vangrail. We zijn toen wat verder in het gras gaan wachten, maar het was nul graden en we hadden geen jas.” Na een tijdje zijn ze daarom dichter bij de auto gaan staan. “Na tien minuten was de ANWB er nog niet. Toen is ze in de auto gaan zitten, ik ben er tegen aan gaan staan.” Ze maakten grappen over de situatie toen een vrachtauto uit het niets tegen de auto aanreed.

Melissa

De twee werden zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Melissa overleed aan haar verwondingen. Het verlies van zijn zus vond van Roosmalen het allerergste wat hij mee kon maken. “Mijn zusje en ik hadden een hele speciale band. Wat is er dan erger als jouw belangrijkste persoon overlijdt?”, zegt hij. “Melissa was een hele zorgzame, dankbare en lieve meid. Ze stond klaar voor iedereen. Ze had haar hart echt op de goede plek. Ze dacht nooit aan zichzelf, altijd aan een ander.”

Therapie

Van Roosmalen zelf had zware verwondingen. “Mijn bekken waren uit elkaar gebroken. Er was kraakbeen tussen verschillende rugwervels uitgebroken. Ik had een bloedklot van een liter in mijn rug, maar de mentale schade was het ergste.” De beelden van het ongeluk bleven hangen. “Ik ben daarvoor in traumatherapie gegaan.”

Dat vond hij in de eerste instantie nog wel vreemd. “Je gaat met een psychiater in gesprek. Dan moet je een vinger volgen, terwijl je aan een bepaald beeld denkt en met een ritme mee tikt”, legt hij uit. Hij was ook niet gelijk van overtuigd. “Na de eerste keer zei ik tegen mijn vriendin: wat is dit? Dit gaat toch niet helpen. Maar na drie keer was alles weg en waren de beelden verdraaglijker.”

Het is nu een jaar geleden dat het ongeluk gebeurde. Het gaat nu beter met Van Roosmalen. “Het gaat natuurlijk op en af, sommige dagen zijn de gedachtes en beelden erger. Bijvoorbeeld met de feestdagen.”

Kickboksen

Voor het ongeluk was hij elke dag bezig met kickboksen, nu is hij nog bezig met revalideren. Hij blijft wel denken aan de sport. “De vraag: kom ik ooit terug? Gaat elke dag door mijn hoofd heen, maar het is passen en meten. Volgende maand heb ik nog een operatie.” Dan worden er platen en pinnen uit zijn bekken gehaald. “Vanuit daar heb ik weer een heel traject dat ik moet volgen om fysiek weer in orde te worden. Daarna wil ik pas weer gaan kijken of het eventueel kan.”

Hij wil alleen terugkeren als hij weer kan topsporten. “Als ik voor 95 procent beter wordt, dan wil ik het niet. Ik wil echt honderd procent in orde zijn.”

Het boek 'Pokerface, de ontmaskering van een wereldkampioen' is vanaf morgen te vinden in de boekenwinkels.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie