Cultuur & Media
BNNVARA

Milouska Meulens schrijft kinderboek: 'Tijd dat we in ons koninkrijk meer over elkaar leren'

foto: Illustrator Hedy Tjin, Uitgeverij Voltfoto: Illustrator Hedy Tjin, Uitgeverij Volt
  1. Nieuwschevron right
  2. Milouska Meulens schrijft kinderboek: 'Tijd dat we in ons koninkrijk meer over elkaar leren'

Minoes, Dolfje Weerwolfje, De Kleine Kapitein: moderne kinderboeken van Nederlandse bodem zijn er zat. Maar hoeveel van die boeken gaan over kinderen die opgroeien in het Caribisch deel van ons koninkrijk? Bar weinig. Daarom heeft presentator en schrijver Milouska Meulens er zelf eentje geschreven: Mondi. Bij De Nieuws BV vertelt Meulens hoe haar eigen jeugd op Curaçao als inspiratie diende voor het boek en waarom ze vond dat dit boek geschreven moest worden.

Meulens vertelt dat de titel van het boek verwijst naar de ongerepte natuur van Curaçao, het eiland waar ze opgegroeid is. De mondi, gekenmerkt door de hete rotsgrond van rode aarde, cactussen en de welbekende dividiviboom, speelde een grote rol in de jeugd van Meulens en haar broers en zus. "Op weg naar school en weer terug naar huis liepen wij door de mondi, en dat leek eindeloos lang te duren. Dan maak je een heleboel mee als kind."

Onderdeel van de cultuur

De avonturen en verhalen die Meulens als kind beleefde op het eiland vormden de inspiratie voor haar boek. In haar boek maakt Meulens gebruik van oude mythes en verhalen die zich op de route van de mondi afspeelden. "Zo was een huisje op de route waar allerlei verhalen over rondgingen. Was het onbewoond, of leefde er een zumbi, de geest van een overleden vrouw?

Meulens vertelt dat op Curaçao zaken als natuurreligie en bijgeloof een belangrijk rol spelen en een onderdeel van de cultuur zijn. Daarin past de mythe over het huisje perfect. "Iedereen wil ervan wegblijven, maar toch trekt het aan, het is spannend en hoort bij het leven op het eiland."

Verdiepen in Curaçao

Met deze verhalen wil Meulens niet alleen kinderen, maar ook ouders en leraren bereiken. "Ik wil dat mensen in Nederland weten hoe het is om op te groeien in Curaçao, en daar horen mystiek en spiritualiteit ook bij." De schrijver vindt dat daar nu nog niet genoeg aandacht voor is en moedigt ook het onderwijs aan zich meer te verdiepen in hoe ons koninkrijk in elkaar steekt. Papiamentu is een van de vijf officiële talen van ons koninkrijk, daar mag meer over bekend worden."

En daar is het volgens Meulens ook de hoogste tijd voor. "Ik heb hele grote verwachtingen voor 2023 wat ons kabinet gaat doen met excuses. Het is tijd dat we binnen ons koninkrijk wat meer over elkaar te weten komen. En Mondi kan daarin een beginnetje vormen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en X (voormalig Twitter).

Ster advertentie
Ster advertentie