Cultuur & Media

Fleur Pierets: 'We zijn vol voor de liefde gegaan'

NTR
foto: Marijn Achtenfoto: Marijn Achten
  1. Nieuwschevron right
  2. Fleur Pierets: 'We zijn vol voor de liefde gegaan'

Ze zouden trouwen in alle landen waar twee vrouwen dat mogen. Na het vierde huwelijk, in Parijs, werd Julian gediagnosticeerd met agressieve hersentumoren. Ze stierf twee maanden later. Fleur Pierets bleef achter en kon maar één ding doen: schrijven. In Kunststof vertelt Pierets over haar boek Julian.

Quote

Ik wilde niet ook nog mijn herinneringen aan haar kwijt raken

Fleur Pierets

In oktober 2017 gaf het duo in New York de aftrap voor Project 22, de kunstperformance waarbij ze wilden trouwen in alle landen die het homohuwelijk toelaten (destijds 22 landen, nu 25). Het was een 'wereldtournee van de liefde'. Totdat de dood tussenbeide kwam, op 22 januari 2018.

Pierets: "Op de dag van de diagnose ben ik gaan schrijven. Eerst lijstjes: de pillen die ze moest nemen. De kleine dingen die ze zei. De woorden van de dokter. Om te kunnen bevatten wat er werd gezegd, wat er gebeurde. Na haar dood werden de lijstjes herinneringen."

"Ik wilde vanaf het begin schrijven, want de anderhalf jaar dat ik heb geschreven was een helend traject. Het was voor mij noodzakelijk om het zo snel op te schrijven, omdat ik mijn herinneringen puur wilde houden. Als je er tijd overheen laat gaan, worden herinneringen toch anders gekleurd. En ik wilde niet ook nog mijn herinneringen aan haar kwijt raken."

De ware liefde bestaat

"Toen ik Julian leerde kennen waren er wel honderd dingen waardoor we nee konden zeggen: ik was vrouw, zij was vrouw, ik woonde in Antwerpen, zij in Amsterdam, ik werkte thuis, zij werkte over de hele wereld. Maar we hebben die honderd dingen aan de kant gezet en zijn vol voor de liefde gegaan. En nee, ik wist niet dat ik ook verliefd op een vrouw zou kunnen worden."

"Maar door haar en ook door haar dood weet ik wel dat liefde het enige is waar het echt wel om draait. En dat dat ook het enige is wat je meeneemt als je sterft. Ik hoop dat mensen die m'n boek lezen in elk geval beseffen dat we gewoon een beetje lief voor elkaar moeten zijn. En dat het leven binnen zes weken afgelopen kan zijn, dus stel niet uit wat je wilt doen."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie