Cultuur & Media
NOSNTR

De dag van Kapsalon Theater: 'Er moet weer een beetje schwung in de samenleving komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De dag van Kapsalon Theater: 'Er moet weer een beetje schwung in de samenleving komen'

Tientallen theaters deden vandaag dienst als kapsalon. De reden was simpel: theaters zijn dicht, de kapsalons open, dus werd het theater een kapsalon. Een ludieke protestactie van de cultuursector, die vindt dat de sector weer geopend moet worden.

"De actie hebben we als samenleving enorm nodig", zei Bernt Schneiders in Nieuws en Co. Hij is directeur van Stichting VSBfonds, die culturele initiatieven ondersteunt. Daarnaast was hij in het verleden ook burgemeester van Haarlem.

"De actie is geslaagd", vindt Schneiders. "Er wordt goed onder de aandacht gebracht dat kunst en cultuur een belangrijke waarde heeft in de samenleving. Er moet weer een beetje schwung komen. Dat brengt kunst en cultuur."

In verschillende theaters in het land werd vandaag actiegevoerd, onder de noemer Kapsalon Theater. De Kleine Komedie in Amsterdam was het epicentrum van het protest. Daar was onder meer een optreden van initiatiefnemer Diederik Ebbinge.

De zaal kreeg van de gemeente Amsterdam een waarschuwing dat de actie moest stoppen, maar dat gebeurde niet. "De artiesten willen het, dus wij als theater gaan ook door", zei de directeur tegen verslaggever Danny Simons. Maar volgens Simons was een een gedwongen sluiting van het theater ook geen probleem, "want de theaters zijn toch al dicht".

Ook in het Zaantheater in Zaandam werd actiegevoerd. Gisteravond kreeg de directrice van het theater een belletje van de burgemeester met de mededeling dat de actie tegen de regels was. Maar het protest werd doorgezet. "Ik heb geen handhavers gezien, de show is gewoon doorgegaan. En het publiek stond helemaal achter de acties", zag verslaggever Marc-Robin Visscher vanuit Zaandam.

Horeca

In Amsterdam kreeg de Kleine Komedie een waarschuwing, en ook in onder meer Enschede werd de actie van Kapsalon Theater door de handhaving beƫindigd.

Met de blik van oud-burgemeester keek Schneiders naar het protest van vandaag. Hij vond het wel te verdedigen. "Je zag dat vorig weekend de horeca protesteerde, daarvan hebben de bestuurders gezegd dat ze het oogluikend zouden toestaan. En daar heeft dit ook alle schijn van. Maar als dit morgen weer zou zijn, dan kan je niet anders dan gewoon optreden."

Ook als bestuurder van een cultuurfonds begreep hij de actie. "Je ziet dat het draagvlak voor de maatregelen enorm aan het afnemen is. Ik hoorde iemand zeggen: 'Waarom kan ik wel naar de IKEA en niet naar een theater."

"Ik hoop dat morgen, als in de Tweede Kamer gesproken wordt over cultuur, de actie effect zou hebben en dat we horen bij de volgende persconferentie dat we weer open mogen. Daar wordt Nederland een hartstikke gezellig en mooi landje van", zegt hij.

Actievoeren

De sector krijgt wel eens het verwijt dat ze zich minder laten horen, dan bijvoorbeeld de horeca. Dat ziet Schneiders ook.

"Cultuurmensen zijn over het algemeen wat minder 'actievoerend' dan anderen. Dat heeft zeker ook te maken met het feit dat een groot deel van de sector ruime overheidssteun heeft gehad. Het kan ook dat men zegt: 'De overheid is onze broodheer, dus laten we niet al te zwaar in het geweer komen'", besluit Schneiders.

Een verslag vanuit Zaandam, Amsterdam en een gesprek met Bernt Schneiders

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie