Cultuur & Media
BNNVARA

Hoe breek je door als opkomend artiest tijdens corona?

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe breek je door als opkomend artiest tijdens corona?

Wéér geen volle pleinen, meters bier en opkomend muzikaal talent in Groningen, want ook dit jaar zal Eurosonic Noorderslag geheel online plaatsvinden. De acts die optreden tijdens ESNS worden vaak geboekt voor de komende festivalzomer, dus voor veel opkomende artiesten is ESNS belangrijk om door te breken. Hoe zorgen deze artiesten ervoor dat ze toch opvallen? Zangeres Meau en ESNS programmeur Robert Meijerink vertellen erover in De Nieuws BV.

Voor aanstormend talent is het lastig dat alles online plaatsvindt, vertelt Meijerink. Zo zegt hij dat het belangrijk is om vlieguren en connecties te maken voor jonge artiesten. Ook benoemt Meijerink dat het funest is dat er zoveel onduidelijkheid en perspectief is, voor zowel de artiesten, organisatoren en publiek. Meau heeft hier een dubbel gevoel over: "Ik heb gelukkig veel te doen op radio en tv, maar ik heb in maart een clubtour staan waar ik eindelijk mijn fans ga ontmoeten. Ik hoop dat het doorgaat, want je wilt een band opbouwen met mensen die je muziek mooi vinden."

Online doorbreken

Meijerink zegt dat het wel mogelijk is om als artiest door te breken in tijden van online concerten en corona. Hij noemt als voorbeeld Froukje en Meau, die online en op de radio goed opgepakt zijn. Meau denkt dat het gebruik van social media haar zeker geholpen heeft door te breken: "Je hebt heel veel mogelijkheden mensen te bereiken, bijvoorbeeld op Instagram en TikTok."

Nederlandstalig is trending

Opvallend dit jaar is het groeiend aantal Nederlandstalige acts. Nederlandstalige muziek is hip vertelt Meijerink. Meau, die zelf ook in het Nederlands zingt, beaamt dat Nederlands voor haar een goede taal is om zich in uit te drukken. Als grote inspiratiebron noemt ze Eefje de Visser. Maar niet alleen voor Meau is deze zangeres van invloed. Meijerink zegt dat veel melancholische geluiden van onder andere Eefje de Visser en Spinvis invloed hebben op de Nederlandstalige muziek. "Zelfs in rap hoor je nu meer pop en folk invloeden", vertelt Meijerink.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie