Binnenland
NOS

Brief aan kabinet: 'Cultuursector kan en wil veilig open'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brief aan kabinet: 'Cultuursector kan en wil veilig open'

De Taskforce culturele en creatieve sector en de Alliantie van Evenementenbouwers hebben vandaag een brief aan het kabinet geschreven. Daarin stellen de organisaties dat de cultuursector weer veilig open kan.

Brief aan kabinet: 'cultuursector kan veilig open'

Video niet beschikbaar

"In elke fase van de pandemie kun je ervoor zorgen dat er maatregelen zijn waardoor je mensen veilig kan ontvangen", vertelt Jeroen Bartelse van de Taskforce in het NOS Radio 1 Journaal. In de brief hebben ze een routekaart opgesteld zodat de cultuursector in alle fases van de pandemie open kan blijven.

Routekaart

In de brief staan zes verschillende oproepen aan het kabinet. "Drie daarvan gaan erover hoe we uit de crisis komen en de andere drie gaan over hoe we nou goed door de crisis komen." Bartelse en zijn collega’s stellen in de brief dat er gekeken moet worden naar het open houden van culturele instellingen. "Je moet kijken hoe je dat nou op een veilige manier open kan houden", legt hij uit.

Met deze brief willen ze voorkomen dat ze in de toekomst weer dicht moeten gaan voor een lange periode. Ze erkennen dat de pandemie zal blijven. "Er zullen seizoenseffecten zijn en nog virusvarianten komen, maar we weten inmiddels heel goed hoe we veilig mensen kunnen ontvangen."

Maatregelen

Verder staat er ook een routekaart in de brief. Op die kaart staan verscheidene maatregelen aangegeven voor de verschillende fases van de pandemie. "Denk aan de coronatoegangsbewijzen, anderhalve meter afstand, een maximale capaciteit of iedereen testen als het hele ernstige niveaus bereikt. Op zo’n manier is het heel goed mogelijk om de cultuurinstellingen open te houden."

Steun

Daarnaast pleiten de organisaties in de brief ervoor om duidelijkheid te creëren over financiële steunpakketten wanneer culturele instellingen maatregelen moeten toepassen. "Het is heel erg belangrijk dat wij weten waarop wij kunnen rekenen. Dan kan je daar op anticiperen. Dan weten artiesten of ze tours kunnen plannen, dan weten zalen wat ze kunnen programmeren. De financiële kaders zijn dan duidelijk en weten we waarop we kunnen rekenen."

Brief aan kabinet: 'Cultuursector kan en wil veilig open'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie