Cultuur & Media
AVROTROS

Dit is het beste non-fictie boek van de maand augustus

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is het beste non-fictie boek van de maand augustus

Het beste non-fictie boek van de maand augustus is vanmiddag bekend gemaakt aan tafel bij Humberto Tan. Boekenredacteur Emma Louise Diest heeft als winnaar gekozen: Stoorzender van Arjen Lubach.

Video niet beschikbaar

Op de tweede en derde plek zijn in augustus geëindigd: De geniale eenvoud van taal van Hedde Zeilstra en Noem haar naam van Jorie Horsthuis.

Meta-gedachten

Diest noemt Lubach een 'kunstenaar die moeite heeft met het feit dat hij nooit zal samenvallen met de kunst'. "Er zijn altijd weer meta-gedachten, ruis, of dus een stoorzender, die ertussendoor komt. Maar die meta-gedachten zijn juist het kunstwerk. De manier waarop hij dat beschrijft is heel waardevol." Lubach zelf reageert verheugd. "Ik sta helemaal te glunderen."

De schrijver en comedian is blij dat Diest de inhoud van het boek oppikt. Het nieuws over het stoppen van Zondag met Lubach kreeg de afgelopen dagen namelijk meer aandacht. "Je schrijft het boek met een bepaalde intentie, in de hoop dat mensen het begrijpen zoals je het bedoelt. Ik heb wel bewust gekozen om het nieuwtje in het boek te zetten, omdat het past in het verhaal. Het was niet een marketingtruc, maar ik wist wel dat het de overhand zou krijgen. Ik hoop dat het een inleiding kan zijn voor mensen om nieuwsgierig te worden naar het boek."

Non-fictie boek van het jaar

In Humberto maakt boekenredacteur Emma Louise Diest elke laatste vrijdag van de maand het boek van de maand bekend. Deze boeken werden eerder gekozen:

  • Januari: Bij ons in Auschwitz van Arnon Grunberg
  • Februari: Mens/Onmens van Bas Heijne
  • Maart: Indo van Marion Bloem
  • April: Japan in honderd kleine stukjes van Paulien Cornelisse
  • Mei: Coronakronieken van Daan Heerma van Voss
  • Juni: Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya
  • Juli: Wij slaven van Suriname van Anton de Kom

Aan het einde van het jaar wordt bekend wat het NPO Radio 1 Humberto Beste Non-fictie Boek van het Jaar is. Daar heb jij als luisteraar ook een rol in. Daarover later meer.

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie