Cultuur & Media
AVROTROS

Elektrische auto's? Bas van Werven gelooft er om deze 3 redenen niet in

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Elektrische auto's? Bas van Werven gelooft er om deze 3 redenen niet in

Autojournalist en BNR-presentator Bas van Werven is weliswaar voor een duurzame manier van auto's aandrijven, maar in de techniek van elektrische auto's - zoals die nu wordt gebruikt - gelooft hij niet. In MISCHA! legt Van Werven uit waarom.

#445 - Bas van Werven: 'Als je met gestrekt been erin gaat, krijg je nooit het verhaal wat je wilt horen' - MISCHA!

Samen met Carlo Brantsen maakt Bas van Werven de podcast BNR Petrolheads, over auto's, en presenteert hij dagelijks het programma De Ochtendspits bij BNR.

'Batterijen die nu worden gebruikt zijn zware metalen'

De batterijen die nu in elektrische auto's zitten, wegen nogal wat, waardoor ze veel fijnstof, remstof en bandenstof veroorzaken, legt Van Werven uit. "Maar het kan zijn dat die techniek verandert en dat we batterijen van andere materialen dan lithium en kobalt kunnen maken." Volgens de autojournalist zie je zo langzaamaan al dat er nieuwe technieken worden ontwikkeld.

Doe je oude auto niet weg!

Van Werven: "Ik heb een auto uit 1965, die is dus bijna zestig jaar oud. Ik denk dat het vervangen van zo'n auto veel meer aan CO2 kost dan zestig jaar in een oude koek op benzine rijden."

Alle hoop op waterstoftechniek

Het opwekken van waterstof kost weliswaar ongelofelijk veel energie - maar we hebben zonne- wind- en waterenergie om waterstof te maken. "We willen er alleen niet aan, want het is duur en moeilijk en het vergt een hoop ellende. Aan de andere kant: infrastructuurtechnisch ben je er zo, je hoeft niet 120 duizend laadpalen neer te zetten. Je kunt elk pompstation gebruiken om waterstof te tanken."

#445 - Bas van Werven: 'Als je met gestrekt been erin gaat, krijg je nooit het verhaal wat je wilt horen' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie