Cultuur & Media
NOS

Meisje met de parel van Vermeer blijkt wimpers te hebben

foto: Mauritshuis / ANPfoto: Mauritshuis / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meisje met de parel van Vermeer blijkt wimpers te hebben

Het meisje met de parel op het gelijknamige schilderij van Johannes Vermeer heeft wimpers, dat hebben onderzoekers vastgesteld. Het wereldberoemde schilderij uit 1665 hangt in het Mauritshuis in Den Haag en werd twee jaar geleden onderzocht met behulp van beeld- en scantechnieken en digitale microscopie. Ook werden analyses van verfmonsters uitgevoerd. De conclusies van dat onderzoek werden gisteren voorgesteld.

Een van de restaurateurs die meewerkte aan dit onderzoek is Abbie Vandivere. In Met het Oog op Morgen vertelt ze meer over de ontdekkingen. Zo heeft de vrouw op Vermeers meesterwerk blijkbaar wimpers. "Met het blote oog kon je de wimpers niet zien, maar na microscopisch onderzoek en scans hebben we lijntjes gevonden."

Niet weggeschilderd

Het is niet zo dat Vermeer de wimpers op een bepaald moment weg heeft geschilderd, zegt Vandivere. De pigmenten zijn veranderd en ontkleurd en daarom zie je de wimpers niet meer zo goed. De laatste keer dat het schilderij gerestaureerd werd, was in 1994 en er zijn geen plannen om dat in de nabije toekomst opnieuw te doen. De wimpers zullen dus met het blote oog onzichtbaar blijven.

"Het meisje met de parel is in erg goede staat en soms moeten we ons ook gewoon neerleggen bij veranderingen in een schilderij. We doen er wel alles aan om die veranderingen te vertragen in het museum. Zo hangen we glas voor het schilderij en zorgen we altijd voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid", aldus Vandivere.

Schildertechniek

De recente studie bracht de onderzoekers ook dichter bij de schildertechnieken van Vermeer. Hij schilderde met dunne zwarte lijnen de contouren van het meisje. Gedurende het schildersproces bracht hij veranderingen aan aan de positie van het oor, de bovenkant van de hoofddoek en de achterkant van haar hals.

De schilder werkte daarbij systematisch van de achtergrond naar de voorgrond: na het opzetten van de groenige achtergrond en de huid van het gezicht van het meisje, schilderde hij achtereenvolgens haar gele jas, witte kraag, hoofddoek en de parel.

Vandivere zegt dat de schilder begon met het aanbrengen van licht en schaduw en pas daarop kwamen de kleurgebieden. Hij heeft efficiënt gewerkt en durfde te schilderen, dat zie je aan de penseelstreken.

Wie is het meisje op het schilderij?

Het onderzoek heeft dan wel voor nieuwe ontdekkingen gezorgd, maar het kon nog steeds geen antwoord geven op dé vraag: wie is Het meisje met de parel? Een teleurstelling is dit echter niet voor de onderzoekers. Zij zijn tevreden met hun ontdekkingen.

Wie Het meisje met de parel in real life wil zien, moet daar door de coronamaatregelen nog even op wachten. Op deze site kunnen liefhebbers wel tot 140 keer inzoomen op het schilderij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie