Cultuur & Media
NOS

Al 200 jaar National Gallery in Londen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Al 200 jaar National Gallery in Londen

Feest in Engeland waar afgelopen week de verjaardag van The National Gallery werd gevierd. Op 10 mei 1824 werd de National Gallery in Londen opgericht. Al twee eeuwen lang, een van de meest toonaangevende musea ter wereld. Met topstukken van onder andere Leonardo Da Vinci, Caravaggio, Rubens en Van Gogh. Hoe blijf je als museum relevant? Dat beantwoordde Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum in NOS Met het Oog op Morgen.

Video niet beschikbaar

"Goede kunst is tijdloos, dus dat blijft relevant", aldus Dibbits. The National Gallery heeft veel tijdloze kunst. Het museum blijft daarnaast actief en kritisch, het moet mee gaan met de internationalisering van de kunst. Bijvoorbeeld door na te denken over hoe je de hele wereld weerspiegelt in één museum. Dibbits: "In Engeland zijn die collecties ongelofelijk, ze zijn al heel vroeg begonnen met verzamelen van Italiaanse, Franse, Spaanse, Nederlandse kunst... Er is van alles."

Ontstaan

The National Gallery is een overheidsmuseum waar mensen gratis naartoe mogen. Dibbits: "Het is gesticht voor het publiek door de staat, het doel ervan was dat het voor iedere sociale klasse toegankelijk zou zijn. In Engeland zijn de nationale musea gratis en dat wordt als belangrijk onderdeel van de maatschappij gezien."

Alleen voor de tijdelijke tentoonstellingen moeten mensen een ticket met tijdslot kopen. Uit schattingen van The National Gallery zouden ongeveer 280 miljoen mensen het museum in de afgelopen 200 jaar bezocht hebben.

Verschil Rijksmuseum

Op 10 mei 1824 opende het museum de deuren met een bescheiden collectie van 38 schilderijen uit de kunstcollectie van John Julius Angerstein. Deze werken vormen nog altijd de basis van de huidige collectie. Na twee eeuwen is de collectie uitgegroeid tot zo'n 2.300 kunstwerken. In The National Gallery hangen uitsluitend schilderijen, dus niet zoals in het Rijksmuseum ook toegepaste kunst en historische voorwerpen. Een ander verschil is dat de collectie van het Rijksmuseum minder internationaal is.

Hoe toonaangevend is the National Gallery anno 2024?

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie