Cultuur & Media
KRO-NCRV

Misdaadjournalisten over aanslag Peter R. de Vries: 'Dit is het me niet waard, maar stoppen doe je ook niet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Misdaadjournalisten over aanslag Peter R. de Vries: 'Dit is het me niet waard, maar stoppen doe je ook niet'

Er lijkt een nieuwe grens overschreden na de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Misdaadjournalisten vragen zich in het Mediaforum van Spraakmakers af hoe ver zij willen gaan voor onafhankelijke journalistiek. Misdaadjournalist Yelle Tieleman: "De vraag is uiteindelijk wat het je waard is. Natuurlijk is dit het je niet waard, maar zomaar stoppen en je laten wegjagen is ook geen optie."

Aanslag tegen de rechtstaat

Terwijl Peter R. de Vries in het VUmc vecht voor zijn leven, gaan collega’s diep aangedaan door met hun werk. Volgens misdaadverslaggever van het Algemeen Dagblad Yelle Tieleman is het moeilijk om de aanslag zo vroeg al te duiden. Toch doet de schietpartij hem meer aan als en aanslag op de rechtsstaat dan op de journalistiek.

"Peter is in al zijn vezels een journalist," zegt Tieleman, "maar tegelijk is het heel moeilijk om deze aanslag los te zien van het werk dat hij óók deed." De Vries is de vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het beruchte Marengo-proces waarin eerder al de broer van de kroongetuige en zijn advocaat werden vermoord.

Risico's

Volgens Tieleman was De Vries zich erg bewust van de risico’s die hij liep in deze rol, maar toch slaat bij Tieleman zelf de twijfel toe wat het hem waard is om zich in deze wereld en dit vak te begeven. "Ik word overladen met berichten van vrienden en familie die zich zorgen maken of ik dit vak wel moet doen", zegt de misdaadverslaggever van het AD. "Natuurlijk zit dat in je achterhoofd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Als je hem zo op de grond ziet liggen dan denk je, dit wil ik niet

Misdaadverslaggever Jan Meeus

Dilemma

Misdaadjournalist Jan Meeus ervaart hetzelfde dilemma. "Als je hem zo op de grond ziet liggen dan denk je: ik loop hier van weg. Dit wil ik niet. Aan de andere kant denk je ook: als ik me nu laat wegjagen, dan laat ik derden bepalen wat ik doe en niet doe. En dat is nu juist de kern van de journalistiek, dat je onafhankelijk bent."

Meeus, die voor NRC over criminaliteit en misdaad schrijft, vertelt dat Peter R. de Vries één van de meest onverschrokken misdaadjournalisten van ons land is. "Hij is bij uitstek een persoon die zich niet laat wegjagen. Dat maakt hem zo’n bijzondere en een krachtige persoon.”

Deze kwaliteiten maken dat De Vries volgens hem zowel bewondering als aversie oogst. "Hij staat waar hij voor staat en dat maakt hem tot de man die hij is geworden."

Stoïcijns

Meeus zegt zelf minder ‘stoïcijns’ te zijn over de gevaren van het vak dan De Vries, die zich niet wilde laten beveiligen. "Ik ben soms geneigd om te denken: de groeten, ik ga over sport schrijven,” zegt Meeus. “Maar dan denk ik ook dat ik mij dit niet laat gebeuren. Ik bepaal uiteindelijk zelf wat ik doe, en ik laat dit niet afhangen van iemand met een pistool."

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie