Cultuur & Media
KRO-NCRV

Woutertje Pieterse Prijs 2021 gaat naar 'Hele verhalen voor een halve soldaat'

foto: Queridofoto: Querido
  1. Nieuwschevron right
  2. Woutertje Pieterse Prijs 2021 gaat naar 'Hele verhalen voor een halve soldaat'

Benny Lindelauf en Ludwig Volbeda zijn de winnaars van de 34e Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Ze ontvangen de prijs voor het boek Hele verhalen voor een halve soldaat. Dit werd zojuist bekendgemaakt in De Taalstaat door juryvoorzitter Abdelkader Benali.

De jury noemt het winnende boek, uitgegeven door Querido, gedurfd: "Het is ons een grote eer om in dit uitzonderlijke jaar een uitzonderlijk boek te bekronen dat het beste van de taal en het beeld in zich weet te verenigen. Een boek dat het grimmige niet schuwt, de lezer op een bloedstollende reis meeneemt en hem laat zien hoe groot en diep onze wereld kan zijn."

Video niet beschikbaar

Over de winnaars

Hele verhalen voor een halve soldaat vertelt de voorgeschiedenis van het boek Hoe Tortot zijn vissenhart verloor, eveneens van Lindelauf en Volbeda en in 2017 genomineerd voor de Woutertje Pieterse Prijs. Lindelauf (Sittard, 1964) debuteerde in 1988 met Omhoogvaldag. Later publiceerde hij onder meer de meermaals bekroonde en vertaalde jeugdromans Negen open armen en De hemel van Heivisj. Lindelauf schrijft ook theaterteksten.

Ludwig Volbeda (1990) studeerde illustratie aan de kunstacademie Sint Joost in Breda. In 2018 won hij het Gouden Penseel voor Fabeldieren. Volbeda verbergt graag kleine codes in zijn tekeningen en haalt zijn inspiratie onder andere uit fotografie, poëzie, scheikunde en strips.

Nominaties

Naast Hele verhalen voor een halve soldaat nomineerde de jury Alfabet van Charlotte Dematons (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren), De naam van mijn vader van Rindert Kromhout (Uitgeverij Leopold), Wat is kunst? van Ted van Lieshout (Uitgeverij Leopold), Koningskind van Selma Noort (Uitgeverij Leopold) en De fantastische vliegwedstrijd van Tjibbe Veldkamp en Sebastiaan Van Doninck (Uitgeverij Querido).

Alle genomineerden ontvangen een bedrag van 1.000 euro per boek, de winnaar ontvangt 15.000 euro.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=5bl7GGsnRes" start="false"}

Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving.

Dit jaar bestond de jury uit Abdelkader Benali, Jeroen Dera, Marga Scholma, Veerle Vanden Bosch en Marjoleine Wolf. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door de Brook Foundation en De Versterking. Vorig jaar ging de prijs naar Uit elkaar van Bette Westera en Sylvia Weve (Uitgeverij Gottmer).

De Taalstaat (KRO-NCRV)

Frits Spits presenteert iedere zaterdag tussen 11:00 en 13:00 uur De Taalstaat op NPO Radio 1. Een vrolijk en informatief programma over, je verwacht het niet, de Nederlandse taal. Frits Spits interviewt bekende schrijvers, dichters en muzikanten, ingewikkelde taalkwesties worden beantwoord en 'vergeten' woorden worden verzameld. Volg De Taalstaat op Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie