Cultuur & Media
AVROTROS

‘In lichtjaren heeft niemand haast’ van Marjolijn van Heemstra is Humberto’s Non-fictie boek van de maand juni

foto: Eigen beeld
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘In lichtjaren heeft niemand haast’ van Marjolijn van Heemstra is Humberto’s Non-fictie boek van de maand juni

Marjolijn van Heemstra heeft met In lichtjaren heeft niemand haast, de titel Non-fictie Boek van de Maand juni verdiend. Dat maakt boekenredacteur Emma Louise Diest bekend in Humberto. Daarmee is het boek automatisch genomineerd voor de jaarprijs NPO Radio 1 Non-fictie Boek 2021.

“We hebben soms het idee dat het leven ons wordt opgedrongen, dat het veel te dicht op onze huid gaat zitten. We verliezen het overzicht, we kunnen ons niet meer plaatsen in ons eigen leven. De afstand tot waar we mee bezig zijn en wat we nog willen doen zijn we kwijtgeraakt”, zegt Diest.

In gesprek met heelal

“Met Van Heemstra stappen we in de fascinatie voor de ruimte, een fascinatie die zo groot is dat deze zelf een bijna oneindige ruimte kent. We krijgen van haar ongemerkt de denkruimte terug die we zo nodig hebben. We kijken omhoog alsof we van een afstand naar beneden kijken.”

Diest legt uit hoe het boek van Van Heemstra ons meeneemt in haar onderzoek, een levendige zoektocht waarin we niet alleen verbanden ontdekken, maar deze ook kunnen voelen. “Door ons in gedachte mee de ruimte in te nemen, geeft Heemstra ons de afstand die we nodig hebben tot het leven waar we bovenop staan. We gaan in gesprek met het heelal, met dat wat oneindig ver van ons af staat. In dat gesprek verliezen we onszelf, om uiteindelijk in de dialoog met het oneindige, de nabijheid te vinden die we zochten.”

Andere genomineerden

Naast Van Heemstra roemt Diest deze maand ook 365 dagen Nederlander van Nareeda Aurangzeb en Onbekende Nederlanders van Margriet Oostveen. Diest vertelt hoe we met het boek van Aurangzeb, die al 43 jaar Nederlander is, voor heel even meemaken hoe het voelt voor iemand met een culturele achtergrond om te maken te krijgen met misplaatste opmerkingen.

“Door dit boek leren we hoe hard een enkele opmerking, ingebed in een gesprek of situatie, kan zijn. Voor degene die de opmerking maakt zijn de woorden verbonden met maar één specifiek moment. Bij de ontvanger blijven de woorden echter plakken in het geheugen.”

In het boek van Oostveen laten honderd onbekende Nederlanders steeds een kleine stukje zien van hun leven. Diest zegt: “Een leven dat zich doorgaans niet laat vangen door de spotlight of de rode loper. Margriet Oostveen doet kleine ontdekkingen door heel het land en wij kijken over haar schouder mee.”

Ster advertentie
Ster advertentie