Cultuur & Media

'De Molukkers' van Coen Verbraak is Humberto's Non-fictie Boek van de maand mei

foto: ANPfoto: Alfabet Uitgevers
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Molukkers' van Coen Verbraak is Humberto's Non-fictie Boek van de maand mei

Coen Verbraak heeft met De Molukkers de titel Non-fictie Boek van de Maand mei verdiend. Dat maakt boekenredacteur Emma Louise Diest bekend in Humberto. Daarmee is het boek automatisch genomineerd voor de jaarprijs NPO Radio 1 Non-fictie Boek van 2021.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Diest noemt het onderwerp van Verbraak's boek belangrijk. "De geschiedenis van de Molukkers die in 1951 in Nederland aankwamen, is namelijk ook onze geschiedenis."

Voordat je er erg in hebt

"Coen Verbraak heeft het grote talent om de kijker, de luisteraar en in dit geval de lezer, nog voordat hij er erg in heeft, te laten omgeven door het gesprek van de geschiedenis", zegt Diest.

Verbraak voert in het boek gesprekken met drie generaties Molukkers, waarin het leed nog altijd voelbaar is. "De gesprekken die Verbraak in dit boek voert, geven geen oplossing, maar laten wel een fractie zien van de grootte van het verdriet dat gepaard gaat met de schrijnende gebeurtenissen uit die tijd."

Andere genomineerden

Naast Verbraak roemt Diest deze maand ook De groef van Maartje Wortel en Maar dat mag je niet zeggen van Nikki Sterkenburg. De schrijfstijl van Wortel kan op de goedkeuring van Diest rekenen: "Het ritme dat Maartje aan haar gedachten geeft, nemen we van haar over. Als een onderzoeker benadert Maartje haar eigen gang, vanaf het moment dat ze haar voet optilt tot de eerste aanraking met de grond."

De publieksversie van Nikki Sterkenburgs proefschrift, Maar dat mag je niet zeggen, intrigeert Diest. "Het wordt steeds duidelijker dat we iets moeten met alle agressie en haat die we in het boek van Sterkenburg tegenkomen."

Humberto

Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Ster advertentie
Ster advertentie