Cultuur & Media
AVROTROS

Ramsey Nasr's 'De Fundamenten' is Non-fictie Boek van de Maand april

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Ramsey Nasr's 'De Fundamenten' is Non-fictie Boek van de Maand april

De Fundamenten van Ramsey Nasr is het NPO Radio 1 Non-fictie Boek van de Maand. Dat heeft boekenredacteur Emma Louise Diest bekendgemaakt in Humberto.

"Nasr voelt in zijn boek een vurig betoog", zegt Diest. "Het is alsof we de koortsdroom binnenstappen die de coronaperiode samenvat. We voelen de drukkende sfeer van het afgelopen jaar. Een droom die evengoed het wakker worden symboliseert. Want als er iets is wat we in deze tijd hebben moeten doen is onze plaats in het geheel bepalen, herzien, beoordelen."

Kans op jaarprijs

Nasr is met deze maandnominatie automatisch een van de kanshebbers op de titel NPO Radio 1 Non-fictie Boek van het Jaar. Deze prijs wordt aan het eind van het jaar uitgereikt door Humberto.

De runners-up van deze maand waren Verdriet en boterkoek van Margalith Kleijwegt en De bange mens van Daan Heerma van Voss. Diest heeft lovende woorden over voor het boek van Kleijwegt over haar Joodse familie. "Een verhaal over haar moeder Netty Rosenfeld die na de oorlog zich staande wist te houden in een land dat nog maar amper de oorlog de rug toe had gekeerd."

De bange mens

Voor Diest kwam De bange mens van Heerma van Voss zeer dichtbij. "Aanvankelijk heb ik dit boek weggelegd, want ik voelde de bui al hangen. Angst is geen vreemde voor mij maar ik besloot mij net als de schrijver van dit boek die uitzonderingspositie niet toe te eigenen. Bij het lezen van dit boek realiseerde ik mij hoeveel mensen met angsten leven, kleine en grote angsten, alles overheersende angsten en angsten die nog voor de buitenwereld zijn te verbergen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie