Cultuur & Media
NOSNTR

Boekenweek voor jongeren moet tieners motiveren vaker te lezen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boekenweek voor jongeren moet tieners motiveren vaker te lezen

Jongeren lezen nauwelijks nog boeken. Nederlandse 15-jarigen scoren onder 35 landen het laagst op leesplezier, zo’n 60 procent leest alleen om informatie op te zoeken en de helft vindt lezen tijdverspilling. Maar volgens tienerboekenschrijver Daniëlle Bakhuis is dat geen reden om op te geven, vertelt ze in Nieuws en Co.

Tijdens de Boekenweek trekt Bakhuis door Nederland om op scholen te spreken over boeken. "Iedere keer komt er toch een gesprek. Als ze geen boeken lezen, begin ik over films of series die ze wel leuk vinden. Dan kies ik boeken uit die daarbij passen."

3pak

Om de jongeren extra te motiveren, krijgen ze een 3pak: een boek met drie korte verhalen. Bakhuis schreef daar één van 'The Virgin'. "Het is een dystopie. Hoofdpersoon Hannah doet mee aan tv-programma waar ze haar maagdelijkheid aanbiedt. Mannen kunnen daarop bieden en dan live op televisie de liefde bedrijven."

Een vrij heftig onderwerp, maar volgens de schrijfster zitten jongeren daar wel op te wachten. "Als je samen verhalen gaat bedenken, komen ze vaak met nog heftigere voorbeelden. Dit valt dan nog best mee."

Terug naar het boek

Veel jongeren haken na de lagere school af. "Dan komt er zoveel op ze af. En die telefoons, die bieden de hele wereld aan." Maar opgeven doet Bakhuis nog niet. "We moeten ze blijven vertellen hoeveel moois er in boeken te vinden zit. Als ze maar gaan lezen. Dat is mijn boodschap."

missie om jongeren meer te laten lezen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie