Cultuur & Media
BNNVARA

Hoop voor festivalliefhebbers

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoop voor festivalliefhebbers

In Barcelona is succes geboekt met een testfestival. 1047 mensen mochten na een sneltest 2,5 uur dansen en zingen. Tijdens het festival hebben er geen besmettingen plaatsgevonden. Ook in Nederland staan de testevenementen om de hoek. Pieter Lubberts, manager van het programmateam van Fieldlab Evenementen, organiseert testevenementen in Nederland en vertelt in De Nieuws BV.

Lubberts geeft aan dat het erg belangrijk is om praktijkonderzoek te doen: "Er wordt nu een aanname gedaan dat evenementen een heel groot besmettingsrisico zijn. Met pilotevenementen kunnen we kijken wat die risico’s daadwerkelijk zijn en wat we ermee kunnen doen om toch veilige evenementen te organiseren."

Pilots in Nederland

Lubberts vertelt over de evenementen in Nederland: "Iedereen op de evenementen is getest, dus we hebben alleen maar negatieve mensen binnen. We kijken naar de bezoekersdynamiek, de contactmomenten, contact duur en het gedrag van mensen. Het is wat uitgebreider dan het evenement in Barcelona. Daarnaast is het ook een wetenschappelijk praktijk onderzoek, waar we een aantal logistieke zaken onderzoeken, zoals een temperatuurtest aan de deur, triage en steekproefsgewijze sneltesten."

4 evenementen

"We hebben nu toestemming voor vier pilot evenementen", vertelt Lubberts. "Er komt één theater voorstelling met Guido Weijers met 500 personen, een zakelijk congres ook met 500 personen, en twee voetbalwedstrijden met elk 1500 bezoekers."

Geen anderhalve meter

Lubberts: "De doelstelling is om te kijken naar alternatieve maatregelen tegenover de bestaande maatregelen, zoals de anderhalvemeterregel. Dat werkt voor evenementen economisch niet. Daar moet dus een goed alternatief voor komen, waardoor het nog steeds veilig en verantwoord is. Juist die anderhalve meter wordt losgelaten op de pilot-evenementen. Het dragen van die mondkapjes gaan we juist wel onderzoeken."

Lubberts is ervan overtuigd dat we snel weer naar festivals kunnen: "Ik verwacht wel dat we weer naar evenementen kunnen, niet alleen naar festivals maar ook naar zakelijke evenementen, een concert en het theater. De vraag is alleen in welke vorm."

Hoop voor festivalliefhebbers

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie