Naar homepage
Cultuur & Media

Gerbrand Bakker: 'Ik had een depressie zonder weerga'
NTR

foto: Gerbrand Bakkerfoto: Gerbrand Bakker
  1. Nieuwschevron right
  2. Gerbrand Bakker: 'Ik had een depressie zonder weerga'

Gerbrand Bakker in Kunststof

Quote

Ik ben geen liefhebber van metaforen. Ik begrijp ze ook niet

Gerbrand Bakker

Depressie beschrijven zonder metaforen

"Ik wilde bijna zeggen gooi het boek Jasper en zijn knecht maar weg, want wat ik nu heb meegemaakt, daar valt mijn depressie of algemene depressieve instelling zo bij in het niet." Het gaat om de diepe depressie waar hij in raakte doordat hij een nieuw medicijn kreeg. "Wat ik geprobeerd heb, is geen metaforen daarin te gebruiken. Ik wilde echt proberen het zonder metaforen te doen, want waarom zou je metaforen gebruiken voor iets dat zo kaal en zo leeg is."

"Als je echt diep weg bent, dan kun je niet schrijven. Want alles is eng en leeg. Stel je ligt op de bank en gaat wel, en je beweegt heel eventjes, dan is het alweer klaar. Je bent er niet, je bent er gewoon niet. Ik ben het begonnen op te schrijven toen ik eruit op krabbelde."

Quote

Het is verrekte moeilijke om het te omschrijven

Gerbrand Bakker over depressie

Volgens Bakker gaat het om een volstrekt gebrek aan gevoel en emotie is. En dat is angstaanjagend, "omdat je blijkbaar emoties nodig hebt om te kunnen leven. Emoties zijn een levensbehoefte."

"Ik heb eigenlijk drie, vier maanden lang Gerbrand Bakker gespeeld. Ik had wel gesprekken; ik deed alsof ik vragen stelde en ik deed alsof ik antwoordde", vertelt de schrijver over de donkere periode.

'Ik ben een sukkel en een drol, en niet het grootste licht'

"Iedereen is een sukkel", zegt de schrijver tevreden. "Dus ik vind het heel plezierig dat ik ook een sukkel ben. Als iedereen nou maar eens beseft dat hij of zij een sukkel is, dan zou het veel beter gaan met deze wereld."

"Nog steeds ben ik niet het grootste licht. Dat bedoel ik alleen maar heel positief." Bakker haalt daarbij het schrijven van zijn eigen romans aan als voorbeeld: "Ik denk niet als ik een roman schrijf. Ik probeer zo weinig mogelijk na te denken. Wat komt komt en dat schrijf ik op. Maar ik denk er niet over na. Altijd als het boek klaar is, is het altijd de redacteur die mij moet vertellen waar het over gaat. Dat heb ik zelf niet bij elkaar."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram

Ster advertentie
Ster advertentie