Cultuur & Media
NTR

Typex, man achter de strips 'Je moeder!'

foto: Typexfoto: Typex
  1. Nieuwschevron right
  2. Typex, man achter de strips 'Je moeder!'

Illustrator Typex, pseudoniem voor Raymond Koot, heeft sinds april nieuwe wekelijkse strip in De Volkskrant, Je Moeder!. Over de relatie met zijn moeder tijdens de corona-lockdown. "Aanvankelijk zou het maar voor vier weken zijn", vertelt de illustrator in Kunststof.

Video niet beschikbaar

Elkaar niet kunnen aanraken

Illustrator Typex spreekt dagelijks zijn moeder en doet daarvan wekelijks in stripvorm verslag. "Mijn moeder en ik hebben altijd veel contact. Ik ga iedere week bij haar eten, dat deed ik altijd al. Nu gaan we vaker uit eten. En ik spreek haar wel vaker."

Het allerergste vindt de moeder van Typex dat ze elkaar niet mogen aanraken. "Helemaal nu het zo lang gaat duren. Ze moet zich heel erg inhouden en dan zie ik dat lipje alweer trillen dat we elkaar niet even kunnen vastpakken. Dat vindt ze ondoenlijk."

Driemanschap

Samen met zijn broertje vormen ze een hecht driemanschap. "Toen mijn ouders gingen scheiden kwam mijn broertje in het weekend vaak bij mij. Hij is negen jaar jonger, maar hij ging overal met me mee, naar de kroeg, als ik ging liften."

Wekelijks gingen ze samen bandjes kijken in Paradiso. "Dat is een gevoelig puntje. Dat kan in deze tijden niet meer. Ik werk heel veel, minstens tien uur per dag. Als ik dan niet werk wil ik altijd iets doen.

Quote

Moet je je voorstellen dat je twaalf uur achter elkaar thuis zit te tekenen

Typex

Mijn sociale leven is heel erg geconcentreerd. Naar die bandjes kijken is voor mij echt een uitlaatklep. Ik droom al elf jaar dezelfde droom. Als achtergrond ben ik in Paradiso of een andere tent. Dat is er nu niet bij. Dat breekt me nu wel een beetje op.

Ik zit al de hele tijd thuis. Moet je je voorstellen dat je twaalf uur achter elkaar thuis zit te tekenen. Dat is een hele kleine wereld. Als ik die pen neerleg, ga ik het liefst de deur uit."

'Je moet er niet te lang mee doorgaan'

"Ik ga niet eeuwig door met de strips. Je moet er niet te lang mee doorgaan. Dan blijft het ook vers. Het moet niet sleurderig worden of voorspelbaar."

Kunststof Radio

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19.30 en 20.30 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie